Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Száraz István megvette a Culinarist

Az ismert prémium delikátbolt-hálózatot vette meg a médiából kiszálló, a Matolcsy családdal jó kapcsolatot ápoló Száraz István.

Ahogy arról korábban már írtunk, médiaérdekeltségei eladása után ingatlanba fektetett Száraz István (borítóképünkön), a friss cégbírósági iratok szerint most újabb társaságba szállt be: Dry Import nevű cégén keresztül a Culinaris Kft.-ben is megjelent egyedüli tagként.

A médiától a cégbirodalomig: WLB, VS, Origo, MKB

Száraz István a We Love Budapest oldallal lett ismert, később nevéhez fűződött a VS.hu híroldal megalapítása (mely mögött egy cseh cégen keresztül sokáig Szemerey Tamást, Matolcsy György unokatestvérét sejtették valódi tulajdonosként, erre utalt 2016-ban az oldalt elindító, utóbb menesztett főszerkesztő is). Miután kiderült, hogy a cég a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványaitól kapott több száz millió forintos támogatást, a szerkesztőség felállt. Száraz a kormányzati propagandaoldallá áthangolt Origo.hu híroldalt is tulajdonolta egy ideig, majd tovább adta azt Matolcsy György fiának, Matolcsy Ádámnak.

Nemrég a turisztikai-gasztró fókúszú We Love Balaton és We Love Budapest oldalakból is kiszállt (nem is akárhova kerültek az oldalak), de a kommunikációs iparból nem, hiszen 3 milliárdért ma is ő viszi a Matolcsy György vezette MNB kommunikációját.

Mára kiterjedt cégcsoport lett a tulajdonos neve után Dry előtaggal ellátott társaságokból. Száraz érdekelt belvárosi éttermekben (például a népszerű Macesz Huszárban), és épp a Dry Import nevű cégén keresztül újabban prémium borokkal is foglalkozik, az ingatlantól egészen a IT szektorig terjednek befektetései, de startupokba is beszállt.

Sőt, a Dry-cégek által tulajdonolt az az alapkezelő, a Quartz is, melynek egyik alapja (Uncia) az MKB Bankba is bevárásolta magát korábban. A Quartz Alapkezelő Zrt-ben ma már nem a Száraz-féle Dry-cégek a kizárólagos tulajdonosok, hiszen abban az alap által kezelt egy másik, a Felis magántőkealap is tulajdonos lett (szintén egy áttéten keresztül). Vagyis míg korábban pontosan meghatározható volt, hogy az alapkezelő Száraz érdekeltsége, ma már nem tudni, pontosan kik állnak mögötte, hiszen a magántőkealapok befektetői nyilvánosan nem ismertek (a tőkealapok kvázi tulajdonosai a befektetők, Magyarországon nem számít nyilvános adatnak, kik egy tőkealap befektetői, így noha cégekben érdekeltségeket szereznek az alapok, nem tudni, hogy ezek mögött kik a végső haszonélvezők).

A Száraz érdekeltségébe tartozó Dry Import mögött is megtaláljuk – több áttéten keresztül – a Felis tőkealapot, mint fentebb írtuk, ezen a cégen keresztül vásárolta most meg a Culinarist is.

A HVG hetilap korábban arról írt, hogy a Dry Importot a piacon erősen Tiborcz Istvánhoz kötik, aki egyre inkább nyomul a bor- és gasztróbizniszben, miközben névleg nem jelenik meg cégekben.

A Culinaris 2019-ben 2,5 milliárd forintos forgalom mellett 145,7 millió forint adózott eredménnyel zárt.

Az üzletben résztvevőket a Forbes kereste, Bogáthy Zoltán alapító-társtulajdonos nem kívánt nyilatkozni, Száraz István pedig nem reagált megkeresésünkre cikkünk élesítéséig.

Borítókép: Száraz István 2013-ban az akkor induló Vs.hu kapcsán adott interjút a Forbesnak. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.