Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Castingtréning, külföldi piacok – így menekül előre Lengyel Tamás startupja

Nem látnak a holnapnál tovább, ha elérik a nullszaldós működést, újra átgondolják, mik a terveik hosszú távon a Szabadszínésszel – mondta a Forbes-nak Lengyel Tamás. A színészkereső startupot a járvány első hulláma nagyon érzékenyen érintette, de már látják a fényt az alagút végén: többletszolgáltatásokkal menekülnek előre, hogy a nemsokára lejáró éves elfőzetések helyett újak fussanak be. Tamás még a színészetet is félrerakná egy időre, ha a startup helyzete úgy kívánja, de örökre biztos nem: ha egyszer azon kapja magát, hogy egy McDonald’sban dolgozik, esténként akkor is színjátszó körbe jár majd.

Lengyel Tamás Jászai-díjas színész Gosztonyi Csabával inította el azt a startupot, amiben színészek és produkciók regisztrálhatnak, a Szabadszínész pedig platformot biztosít arra, hogy egyfajta digitális piactérként működve összekösse a filmes munkákat kereső színészeket a megrendelői oldallal, vagyis a szereplőket kereső, munkát hirdető produkciókkal. Miközben a két oldal egymást keresi, értékes adatbázis is létrejön.

Forbes.hu: Regisztráltál a saját színészkereső oldaladra?

Persze. Volt is hirdetés, amire jelentkeztem.

Forbes.hu: Felvettek?

Nem. De hát ez a szép benne, hogy volt nálam jobb.

Forbes.hu: A friss korlátozások mennyire akadályozzák a forgatásokat és a cég működését?

A friss korlátozások jelen pillanatban csak a színházi előadásokat és a próbákat akadályozzák. Tudomásom szerint a forgatások mehetnek tovább, annyi nehezítéssel, hogyha nem érsz haza a kijárási tilalomig, akkor igazolnod kell, hogy munkából jössz. Kicsit rosszabb, hogy az offline casting tréningünk átvándorol online-ra. Ha durvább lenne a helyzet és a castingok, forgatások is leállnának, az most már a létezésünket fenyegetné. 

Forbes.hu: Ez már a második komoly leállás a startup életében: alig indult el a Szabadszínész, máris érkezett az első hullám, ami lenullázta a filmes életet. Most nagyjából 2-3 naponta tesznek fel hirdetést az oldalra. Látod már a fényt az alagút végén?

Maga a Szabadszínész még tavaly május közepén indult el, október környékétől működtettük előfizetéses rendszerben. Idén március 5-én pedig elrajtolt a Szadabaprodukció, amely az utaztatható produkciók keresője lett volna. Erre gyakorlatilag március 13-án leállt az ország.

A kényszerszünetben muszáj volt előre menekülnünk.

A járvány előtt a gyártóknak kellett megkeresniük a színészeket a Szabadszínészen, ezt most kiegészítettük, az adatbázis használatának feltétele hirdetés feladása, a feltett hirdetéseket láthatóvá tettük minden felhasználónak. A gyártók ingyen teszik fel a hirdetést: az a koncepció, hogy aki a munkát hozza, alanyi jogon használhassa a rendszert. Amióta az álláshirdetések szabadon elérhetőek, a jelentkezők is azonnali visszacsatolást kapnak és a gyártóknak is egyszerűbb, mert nem kell az egész adatbázist átböngészni, elég csak a jelentkezőket, ha éppen ezt szeretnék.

Forbes.hu: A gyártók oldaláról érkezett nyomás, vagy saját ötlet volt?

Nem volt nyomás, mi döntöttünk így. Miután a korlátozások megszűntek, így gondoltuk felpörgetni az oldalt. Minden hónapban nagyobbak a számaink színész- és produceri oldalról is.

Forbes.hu: Hány felhasználó van az oldalon?

A számláló 6617 olyan felhasználót mutat (november 11-én – a szerk.) a színészoldalon, aki már elkezdte a regisztrációját. Ebből 1500 van kint a keresőben. 1250 magyar színész, a friss román oldalunkon pedig 250 román kolléga. 500 körül van az állandó előfizetőnk száma. A gyártási oldalról is szépek a számok:

tavaly 100 regisztráció érkezett, az elmúlt négy hónapban további 200.

Hozzátartozik, hogy a színészi oldalról is megváltoztattuk a rendszert: már nincs éves előfizetés, csak havi. Ezenkívül az adatbázisban mindenki hozzájuthat egy alap megjelenéshez díjmentesen. 

Ha eldurvul a járványhelyzet és leállnak a forgatások, az már a startup létét fenyegetné. Fotó: Sebestyén László

Forbes.hu: Akkor az előfizetés az egyetlen bevételetek?

Igen. De nyilván még a növekedési fázisban vagyunk. Most indult el szeptemberben a román oldal, pár nap múlva indul a szerb. Mindkét helyen volt egy komoly alapbázis, már korábban a Facebook csoportokban gyűjtöttük a felhasználókat, onnan irányítottuk át őket a weboldalakra. Nagyjából 400-500 regisztrált felhasználó fölött lehetnek érdekesek a külföldi oldalak. Kértük a belgrádi és a bukaresti magyar nagykövetség segítségét: gyűjtsék össze azokat a helyi vállalkozásokat, amelyeknek érdekes lehet az oldal.

Forbes.hu: A hirdetők maguktól jönnek vagy külön kell keresni őket?

A gyártói oldal növekedése félig önjáró lett.

Az elmúlt 2-3 hónapban megjelent a köztudattban a Szabadszínész neve, szájhagyomány útján terjed a hírünk. Tavaly volt egy 200-as listánk a gyártócégekről, nagyjából a negyedét látogattuk végig. De csak ma (az interjú napja – a szerk.) például három produceri regisztrációt kaptunk, egyiket sem mi kerestük meg.

Forbes.hu: Feltűnt, hogy a partneri listán a Centrál Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kivételével nincsenek színházak. Arra gondoltam volna, hogy a neved egyéb színházakat is bevonz majd.

A színházban teljesen más a kiválasztási folyamat. Alig fordul elő, csak egy-egy magánszínház vagy zenés színház esetében, hogy meghallgatást tartanak. A Centrálban Puskás Tamás fordult hozzánk, amikor kiesett egy színésznő egy darabból. Az SZFE esete más: támogatni szeretnénk az egyetemistákat. A színész hallgatók az oldal összes funkcióját ingyen használhatják, ezenkívül egy profi fotózást is kapnak ajándékba. Ugyanezt terveztük a rendezőhallgatóknál, illetve a producerszakosoknál a filmes tanszéken.

Az elején nem volt nagy érdeklődés, aztán megkerestük Enyedi Ildikót és meséltünk neki az adatbázisról.

A vizsgafilmek általában bajban vannak a szereplőkkel: alacsony büdzsé mellett minőségi művészekre van szükségük. Enyedi aztán összekapcsolt minket a diákokkal, majd 4-5 vizsgafilmnek mi közvetítettünk szereplőket.

Forbes.hu: Az is érdekes, hogy a Szabadszínészt nem terjesztettétek még ki egyéb filmes, színházi szakmákra, világosítókra, operatőrökre vagy vágókra.

Tervben volt, Szabadafilm néven. Kikértük több, a filmes szakmában otthonosan mozgó ismerősünk véleményét és azt mondták, hogy egyrészt a Nemzeti Filmintézet oldalán van egy jól használható kereső filmes gyakornokoknak, másrészt, hogy a szakmájuk nagyon személyes, nem fogják idegenek profiljait böngészni és ismeretlenül meghívni valakit például egy kameracsapatba.

Ennek ellenére pont mostanában indult el egy ilyen oldal. Lehet, hogy ők más információkat kaptak…

Összességében viszont azt gondolom: kicsik vagyunk még, hogy három különböző dolgot működtessünk.

Forbes.hu: A Szabadaprodukció most működik?

Gyakorlatilag leállt, és bár nincs rá kereslet a járvány alatt, de a regisztrált produkciók száma 90 felé közelít.

Forbes.hu: És más országok? Meséltél a román és a szerb oldalról, korábban úgy volt, hogy Csehországban is elstartoltok.

Csehországban kezdtük volna a terjeszkedést, meg is vettük a domiant Castingovacka néven. Aztán tavaly júniusban megjelent a piacon egyből két hasonló cég is egymástól függetlenül.

Forbes.hu: Láttam az oldalatokon Boszniából is bejelentkezni színészt.

A szerb oldalunkra a térség egy részéről is jelentkeznek, Horvátországból vagy Bulgáriából is. A külföldi jelenlétünket támogatja a nemrég megrendezett online szakmai napunk: a hazai szakmai napjaink mintájára csináltunk egy nemzetközit.

Elég komoly nevek érkeztek előadni, olyanok, mint például Luci Lenox, aki a Westworld egyik casting direktora volt, vagy Nagypál Orsi, aki épp Szerbiában forgat egy amerikai sorozatot.

Jól sikerült annak ellenére, hogy a Facebook valamiért letiltotta a hirdetésünket. Rengeteg levelet írtunk az oldalnak, végül tudtuk meg az okát: szerintünk az egyik videóhirdetésünket nézte a Facebook társkeresőnek. Szomorú a történetben, hogy főleg román és szerb színészek voltak jelen, a magyarokat kevésbé érdekelte. De itthon kevesebben beszélik olyan szinten az angolt, ami külföldi boldoguláshoz megfelelő lenne.

Forbes.hu: Mekkora lehet a Szabadszínész potenciális felhasználói bázisa? Hány színész van Magyarországon?

Úgy számoltuk, hogy itthon nagyjából 3500-4000 fő körül lehet a színészek, a hangszínészek és azoknak az amatőr színészeknek a száma, akik már rendelkeznek tapasztalattal.

Ezen felül van egy jelentős mennyiség, amelyik ambicionálja a színészetet: sok reklámfilm forog amatőrökkel, ezért talán velük együtt, ha nem is végtelen a szám, de alaposan megnő.

Forbes.hu: Ha a 4000 főből 1250 már regisztrált, a piac egyharmadát elértétek. Ha még jobban felpörög a felhasználói bázis, nem alakítjátok át az üzleti modellt?

Már rajta vagyunk. Nemsokára megújul az oldal: bekerül egy idővonal, ezen jelennek meg az álláshirdetések. A produceri hozzáférés azzal bővül, hogy saját projekteket lehet létrehozni, amikhez szerepeket lehet rendelni, a szerepekhez pedig listákat lehet hozzáadni. Amikor mint producer megcsináltad a saját listád, megoszthatod másokkal. Ez azért lenne fontos, mert itthon nincs átfogó, internetes rendszer a castingolásra. Körülményes a kiszemelt színészek listáját megosztani a rendezővel, nehezen véleményezik őket. Most pdf-eket, exceleket küldenek egymásnak, amikhez Google drive-ot rendelnek, a mi rendszerünk egyben kezeli a listákat. Ez lenne az első lépés, hogy visszatérjünk a produceri és gyártói fizettetés felé: ha meg akarod osztani a listád, ha használni akarod a casting toolt, elő kell fizetni az oldalra. Plusz, ha ki akarod emelni a hirdetésed az idővonalból, fizetni kell érte. Ezen felül indítottunk blogot is és lehet tőlünk PR-interjút rendelni. Tervezünk további online oktatást, például beszédtechnikai képzést, amelyeket szintén emelt áron vagy tagsági díjjal vásárolhatsz meg.

Forbes.hu: Éppen, hogy elkezd felfutni a startup és hirtelen megtömitek a felhasználói bázist többletszolgáltatásokkal. Nem túl elsietett?

Én pont, hogy fokozatosságot érzek benne. Most járnak le az első éves előfizetéseink és szeretnénk újakat. Ehhez az kell, hogy releváns szolgáltatásokat nyújtsunk.

Forbes.hu: A Hiventures kockázatitőke-alapkezelő, amelyre pont a Forbes-ban bukkantatok rá, 120 millió forinttal szállt be a startupba. Van más tulajdonos is?

Nem, hárman vagyunk, az alapítótársam, Gosztonyi Csaba, a Hiventures és én. A Hiventures nem szól bele az operatív működésbe, de vétójoga van.

Forbes.hu: Más befektető nem is keresett titeket?

Nem, és mi sem kerestünk.

Forbes.hu: Eltolta a járvány a megtérülés és a nullszaldós működés várható idejét?

Most úgy számolunk, hogy minden újítással együtt nagyjából

jövő május-június környékén érjük el a nullszaldót.

A megtérülés a hazai piacon történő erősebb beágyazottságtól, és a külföldi piacok aktivitásától függ.

Forbes.hu: Az exitre gondoltok már? Azt mondják, hogy egy startupba, ami nem áll egyből fejre, 5-10 évet bele kell rakni.

Boldog lennék, ha egyszer csak kiderülne, hogy mondjuk egészen Törökországig eljutottunk és az egész régiót mi fedjük le. Aztán ha meg valaki azt mondja, hogy óriási összegért elviszi, még boldogabb leszek. De egyelőre nem látok a holnapnál tovább. Azt gondoltam, hogy elég lesz a projektet félévente finomhangolni, ehhez képest állandóan újratervezünk és rengeteget dolgozunk. Ha elértük a nullszaldót, látjuk a körülmények alakulását, átgondoljuk, mi legyen.

Forbes.hu: Hány órát dolgozol naponta a Szabadszínészen?

Végeláthatatlanul sokat.

Ha elérik a nullszaldót, újra átgondolják, mi legyen. Fotó: Sebestyén László

Forbes.hu: Mégis, a színészethez képest mennyit?

Most épp darabot próbálok, szóval próbával töltök napi nagyjából 2 órát, 1 órát még szöveget tanulok, aztán kifulladásig a startuppal foglalkozom. Nagyjából addig, amíg azt nem mondja a feleségem, hogy Tomi, egy hete nem láttalak…

Forbes.hu: Félre is tennéd a színpadot a cég miatt?

Nem szeretném a színészetet abbahagyni, de egy ilyen vállalkozásnak soha nem lehet elengedni a kezét. Újabb és újabb ötletek kellenek, innovációs kényszerben vagyunk. Azt remélem, hogy eljutunk az áttörésig, hogy ne csak vigye a cég a pénzt és az energiát, hanem vissza is adjon. Szeretném, ha rálátnék a magyar piacra, ha a felület megadná a lehetőséget, hogy aki használja, az képben legyen az itt folyó munkák nagy részével, és lehetősége legyen exponálni magát. Nemcsak alapítóként, színészként is ez a vágyam.

Forbes.hu: A jövőképben hol van a cég a helye? El tudod képzelni, hogy csak hobbiból színészkedj és nem vállalj el minden nagyobb szerepet, ami szembe jön?

Igazából az az álmom, hogy mindent hobbiból csináljak. A Szabadszínészt is, hiába főállás. Éveken át erről álmodoztam, most dolgozom is benne: hobbiprojektből professzionális projektté vált. Ugyanakkor a másik oldalról is elvárás: ne kelljen soha elvállalni olyat szerepet, amit nem akarok.

Forbes.hu: Még el kell vállalnod?

Változó, most már többnyire nem. Jó helyzetben vagyok, nemet mondani is sokkal jobban tudok már, mint régen.

Forbes.hu: Ha más az ismertségednél vagyunk: először azt hittem, hogy a Szabadszínész 6400 követője a Facebookon, illetve 1800 követője az Instagramon kevés. De ha tényleg csak 4000 fős a potenciális piac, akkor nem lehet, hogy a neved és az arcod behúz olyanokat is az oldalra, akiknek igazából nincs közük a területhez?

Elég keveset szerepelek az oldalon. Láttál?

Forbes.hu: Kapásból a profilképen.

Ja, tényleg, azt elfelejtettem, de egyébként nem. Nyilván megjelennek az oldalon a „drukkereink” is. De hangsúlyos, hogy a közösségi médiában nem hirdetjük az oldalt, csak az egyes castingokat. A Facebookon tehát nem jön veled szembe a Szabadszínész oldala, csak az, hogy mondjuk

„ha 40-es férfi vagy, aki nem borotválkozott egy hete, akkor itt egy remek munkalehetőség.”

Ha egy McDonald’sban kellene dolgoznia, esténként akkor is színjátszó körbe járna.
Fotó: Sebestyén László

Forbes.hu: És mennyire pöröghet most be a cég? Ellentmondásos hírek érkeznek arról, hogy a járvány előtt eléggé pezsgő magyar színházi és filmes világ mennyire volt képes talpraállni a második hullám idejére.

A színházaknak nem sikerült, nagyjából a régi nézőszám harmada járt színházba. A filmes világ más: mindig mindenkit tesztelnek, nagyon elővigyázatos mindenki. Ráadásul, ha valaki pozitív, át lehet szervezni a gyártást, két hétig más jeleneteket forgatnak. Ha a színházban kiesel, akkor megpróbálnak helyettesíteni, de valószínűleg elmarad az előadás. A Mi kis falunk (az RTL sorozata, amiben Lengyel is szerepel – a szerk.) forgatása mondjuk leállt kicsit, mert a stábban volt három kontaktszemély, emiatt pedig annyi napot csúszott a forgatás, hogy a stúdiót, ahol felvettük volna a jelenetet, már lefoglalták. Ettől függetlenül azt látom, hogy a filmek és reklámfilmek forognak és érkeznek az országba külföldi produkciók is.

Forbes.hu: És te most mennyire vagy ellátva munkával? A vonatkozó, ingyenes adatbázisok csalóka képet adnak, hogy épp miben játszol mennyit.

Most elég sokat. Június óta forgattam 50 napot a Mi kis falunkban, ami igen jelentős mennyiség. 2014-ben például 120-130 napot forgattam összesen sorozatokban, filmekben, most június óta 50-et, leforgattunk egyben 24 részt a sorozatból. Emellett a Trafóban próbáltam egy darabot a korlátozások elrendeléséig. Most leállt, nem tudjuk, mikor folytathatjuk a munkát.

Forbes.hu: Csak hogy belelássunk: melyikből lehet jobban megélni? Hogyan képzeljük el az ágazati fizetéseket?

Nehéz megmondani. Az arány nagyjából az, hogy amit két év alatt keresel meg a színházban egy bemutatóval és 100 előadással, azt körülbelül 3-4 hónap intenzív munkával meg lehet keresni egy forgatáson.

Forbes.hu: És melyiket szereted jobban?

Mindig azt szeretem jobban, ami épp nincs. Amúgy őszintén: filmezni talán jobban. A színház megismételhetetlen, jelenidejű. Ez nagyon klassz benne, de mindig van valami, ami kizökkent. Például kifejezetten nem szeretem a próbák alatt az első 2-3 hetet, amikor szövegkönyvvel a kezünkben, félkarúként mászkálunk és keressük a helyünket. Onnantól szeretem a próbákat, hogy már tudjuk a szerepet, ismerjük a karaktert, tudjuk a motivációt, a célokat, a miérteket. A filmben viszont hirtelen kinyílik egy alternatív valóság: nincsenek a helyszínen nézők, csak a szerep és az azzal járó élvezet.

Forbes.hu: El tudsz képzelni olyat, hogy a startup miatt bármelyiket leadod?

Átmenetileg igen, de örökre kizárt. Ha egyszer el kéne költözni az országból, akkor is foglalkoznék színészettel.

És ha esetleg azon kapnám magam, hogy nem élek meg, és egy McDonaldsban kell dolgoznom, esténként akkor is színjátszó körbe járnék.

Borítókép: Sebestyén László

Oszd meg!