Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Joi Ito // Wikipedia

Nem az a meglepő, mennyiért kelhet el Steve Jobs 1974-es levele, hanem az, hogy miről szól

Aukcióra bocsátják Steve Jobs levelét, melyet egy nappal 19. születésnapja előtt írt gyerekkori barátjának. Az egyoldalas írás akár 300 ezer dollárt is érhet.

Mit csinált Steve Jobs 1974. február 23-án? Ez nem egy közepesen szellemes vicc kezdete, a kérdés viszont igencsak fontos lehet a következő napokban a vagyonosabb Steve Jobs-rajongók és a gyűjtők körében. Akkor az Apple egykori társalapítója egy nappal volt épp a 19. születésnapja előtt, és nem mással töltötte, mint levélírással. A levélben egykori gyerekkori barátjának, Tim Brownnak (az IDEO nevű tervező-tanácsadó cég vezetőjének) írt, többek között a zen buddhizmusról.

A levél most amiatt kaphat nagy figyelmet, mert november 3-án aukcióra bocsátja a Bonhams aukciós ház, írja a Business Insider.

Becslések alapján a mindössze egyoldalas dokumentum akár háromszázezer dollárt is érhet.

Jobs és az élet értelme

Abban az időben, amikor a levelet írta, Jobs már abbahagyta az egyetemet, és a Santa Cruz-i hegyekben élt egy kunyhóban. Mint az aukciósház írja, a tinédzser Jobs igencsak sok időt töltött azzal, hogy az élet értelmén gondolkodjon, így a levél is meglehetősen filozofikusra sikerült.

Az írásban leírja barátjának, hogy mennyiszer olvasta el Brown előző levélben írt sorait, kifejtette gondolatait a zen buddhizmusról, és mesélt utazási vágyairól is: Jobs álma ugyanis az volt, hogy eljusson Indiába, a Kumbh Mela nevű hindu vallási fesztiválra. Ezután búcsúzóul ezt írta: „Végezetül azzal fejezem be, hogy nem is tudom, hol kezdjem.”. „Üdv” helyett pedig a szanszkrit „béke” szóval köszönt el.

Adam Stackhouse, a Bonhams természettudomány- és technológiaipar-történeti igazgatója az aukció kapcsán úgy fogalmazott, a levél betekintést nyújt egy rendkívül privát ember magánéletébe. A dokumentummal együtt az aukciós ajánlat része egy Apple Macintosh és egy első generációs iPad prototípus is.

Jobs két évvel később, 1976-ban alapította meg az Apple-t, a cég jelenleg nagyjából 2,46 billió dollárt ér.

A borítóképen Steve Jobs és Bill Gates látható / Kép: Joi Ito // Wikipedia
Oszd meg!