Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A kommentátorállásból rendezi: felvirágzás előtt a magyar snooker?

Óriási pénzdíjak, sztárnak számító játékosok – a snooker másfél évszázados történetének aranykorát éli. Magyarországon nincs igazán nagy snooker-élet, de ezen akar most változtatni Buzás Gábor, az Eurosport sportkommentátora. Mi az a snooker, és mennyit lehet vele keresni? 

A tizenkilencedik század végén jócskán akadt annyi brit katonatiszt és annyi szabadidő Indiában, hogy az egyébként népszerű biliárdot elkezdjék megunni, és a rendelkezésre álló eszközökből egy teljesen más szabályrendszert alakítsanak ki – ekkor született meg a snooker.

Hamar unalomba fulladt, de

A játék először csak a koronagyarmaton szolgáló katonák között volt népszerű, több mint fél évszázad kellett ahhoz, hogy megszervezhessék az első világbajnokságot. Egy Joe Davis nevű pasas az első, 1927-es bajnokságon jól elvert mindenkit, aztán a következő 15 kiírás során nem is akadt méltó ellenfele. 1946-ban visszavonult, hogy a saját állítása szerint másoknak is legyen esélye a győzelemre, de az igazi ok az volt, hogy öccse, Fred Davis is komoly ellenféllé vált, és veretlenül akart nyugdíjba menni az asztal mellől.

Joe lényegében atyaúristennek számított a snookerezők körében, a szava volt a törvény – de úgy tűnt, hiába minden, a snooker csak nem tudta átütni a nagyközönség ingerküszöbét. A világháború után forrás-és érdeklődéshiány miatt inkább meg sem rendezték  a világbajnokságokat, és egészen a nyolcvanas évekig lényegében nem történt semmi egetverően izgalmas a snooker világában.

De aztán. Színes tévé, közvetítések – egyszerre kiderült, hogy a játékot a fotelből is lehet annyira élvezni, mint az asztal mellől. A Pot Black, ami a BBC 2 snookeres közvetítése volt, a csatorna második legjobbra értékelt műsora lett a 80-as években. A meccsek mögött még nem állt pénz zsákszámra, a profik arca viszont országszerte ismertté vált. AZ 1985-ös döntőt már 18,5 millió brit nézte remegő térdekkel, ráadásul éjfél után!

 

A snooker elkezdett kifizetődő sporttá válni. Az elején párezer fontos díjból az ezredfordulóra negyedmilliós fődíj lett. 1977-ben 6000 fontot kapott a győztes, 1985-ben már 60.000-et, 2003-ban 270.000-et. A 2000-es évek elején a maximum breakért (147 pont) 147.000 angol font járt. Az idei világbajnokságot április 15. és május 1. között rendezik, a győztes 375.000 fontot kap majd. Persze nem csak a világbajnokságon lehet nagyot szakítani, van itt:

– Masters: 200.000 font

-Egyesült Királyság Bajnoksága: 170.000 font

-China Championship (az idei szezonban rendezték először): 200.000 font.
A legkisebb főnyeremény az idei szezonban 25.000 euró. A legtöbb versenyen 70-80.000 font körüli a győztes díja.

A magyar snooker is virágzott egykoron 

„A magyar snooker a 90-es évek elején “virágzott” – mondja Buzás Gábor, az Eurosport sportkommentátora, aki épp azon dolgozik, hogy végre pénzdíjas versenyek is indulhassanak itthon. „Akkoriban vidéken is volt snookerélet, ma már szinte csak Budapestre korlátozódik, illetve Keszthelyen elindult egy amatőr lelkesedés, kérdés, hogy minőségi játékosok jönnek-e majd onnan. Jelenleg a magyar minőség annyit jelent, hogy egy pontszerző versenyen általában löknek 4-5 db 50 feletti breaket, ezek nagy részét az ötszörös magyar bajnok, Fenyvesi Zsolt szokta vállalni. Mostanában 50 körüli induló van a magyar versenyeken.

A magyar snooker teljesen amatőr, jelenleg nincsenek pénzdíjak (ezen szeretnék változtatni). Van most két komoly tehetségünk, a 13 éves Horváth Attila, aki OB-döntőt játszott decemberben, és a 10 éves Révész Bulcsú, aki a szakértők jóslata szerint hamarosan uralni fogja a magyar mezőnyt. Célom, hogy nagyobb legyen a magyar merítés, több tehetség tudjon kibontakozni.”

Gábor egy online fundraisinget is indított a gála érdekében – az eredeti, tizenhatezer dolláros célt négy hónap alatt összedobták a rajongók, sőt, meg is duplázták az összeget. A gála március 18-án lesz, és olyan jól fogytak a jegyek, hogy már külön mobiltribünt is kellett építeni, hogy mindenki elférjen. Jön két igazi nagyágyú, Neil Robertson, 2010 világbajnoka, valamint Ali Carter, kétszeres világbajnoki döntős, valamint a sznúkervilág szexszimbóluma, a profi játékvezető Michaela Tabb is részt vesz a gálán.

Oszd meg!