Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vizelet szivárgott a SpaceX turistajáratán

A padló alatt szivárgott a vizelet a SpaceX első, turistákat szállító járatán, írja a Business Insider. A Crew Dragon űrhajón egy cső lazulhatott meg.

Elindította a turista űrjáratait a SpaceX, azonban kellemetlen hírek röppentek fel az első felszállás mellett: az első, történelminek is nevezhető járaton ugyanis visszaszivárgott a vizelet egy meglazult cső miatt.

Nem ez az első eset, a turistákat szállító járathoz hasonló Crew Dragon a Nemzetközi Űrállomáshoz érve ugyanezt a problémát észlelte.

A vizelet azonban szerencsére nem jutott vissza a kabinba, végig a padló alatt, az utasoktól rejtve maradt. Kellemetlen út lett volna, a milliárdos Jared Isaacmant is szállító járat három napig volt Föld körüli pályáján.

A problémát csak a leszállás után észlelték a SpaceX mérnökei.

A szeptemberben visszatérő űrhajó utasainak még Floridában gratulált Elon Musk. A SpaceX dollármilliárdos alapító-tulajdonosa (akinek vagyona épp a hét elején kúszott soha nem látott magasságokba) a Twitterén viccesen jegyezte meg: a vécéket fejleszteniük kell, mert problémáik akadtak velük. A pontos részleteket a napokban hozták nyilvánosságra.

Habár a háromnapos úton ez kisebb kellemetlenséget jelent, a Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolt űrhajó esetében nagyobb lehet a probléma: a hat hónapja Föld körüli pályán lévő Crew Dragon valószínűleg ugyanennyi ideje szenved a problémától, a fedélzeten vizelettel kevert vegyület (ami az ammóniát semlegesíti) pedig rozsdásodást okozhat.

A SpaceX ennek tesztelésére a Földön is a vegyülettel kevert vizeletbe mártogatott alumínium-darabkákat, szerintük egyelőre nem rozsdásodnak jelentősen az alkatrészek.

Borítókép: A Space X első, kizárólag civilekből álló legénysége szeptemberben. Fotó: SpaceX // Facebook

Oszd meg!