Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Sorra nyílnak a határok, íme a beutazási szabályok a magyarok leggyakoribb úticéljairól

A nyári szezon a legtöbb ország számára kulcsfontosságú időszak, a turizmust senki nem akarja (teljesen) elengedni. Egyre többen nyitják tehát a határokat, de nem ugyanolyan feltételekkel. Összegyűjtöttük hova, milyen körülmények között lehet utazni.

Különböző érdekek mentén zajlik az újranyitás Európa-szerte. Számos ország kétoldalú megállapodások révén vezetne be könnyítéseket, az Európai Unió viszont elsőként az azonos fertőzöttségű országokat nyitná meg egymás felé. Az Európai Bizottság turizmus újraindításáról szóló javaslatcsomagját kevesen veszik figyelembe, legtöbben saját fejük után mennek és külön tárgyalnak egymással.

Június 15-e a mágikus dátum a legtöbb határ újranyitására.

A kötelező  kéthetes házi karantén vagy az ott tartózkodás idejében azonban még mindig lehetnek eltérések. 

Horvátország

Kétoldalú megállapodás keretében május 29-én megnyitotta határait Horvátország a cseh, magyar és osztrák állampolgárok számára, korábban pedig a szlovén határt is megnyitották. Első körben olyan országoktól fogadna utazókat Horvátország, ahol hasonlóan alacsony fertőzészámot  jegyeztek. Némi eltéréssel Németországból és Lengyelországból is fogadnák a turistákat. Az ország gazdaságának nagyjából 25 százalékát képezi az idegenforgalom, az országba lépve nem kell két hetet karanténban tölteni. 

Csehország

Mától, június 5-étől utazhatunk Csehországba, feloldották az utazási korlátozásokat Németország, Ausztria és Magyarország irányába, Szlovákiából már szerda óta szabad a mozgás. A beutazás és a kiutazás is engedélyezett.

Olaszország

Belső és külső határait is megnyitotta Olaszország, ahol a koronavírus az egyik legnagyobb pusztítást végezte Európában. Régiói között teljesen szabaddá vált a mozgás, semmilyen engedélyt vagy igazolást nem kérnek. Külső határait elsőként az EU-tagállamokból és Nagy Britanniából érkezők előtt nyitotta meg, akiket nem helyeznek karantén alá. Több tartományban mobiltelefonos alkalmazást vezettek be a turisták kontaktkövetésére, ezekhez önkéntes, de ajánlott a csatlakozás.

Németország

Fokozatos a nyitás, a luxemburgi határ május 15-e óta nyitva, az EU országaiból június 15-ével engedélyezné a beutazást, ha továbbra is javul a járványhelyzet. Az országba beutazók, illetve oda visszatérők számára továbbra is kötelező a kéthetes házi karantén. 

Ausztria

Egyelőre két határátkelő van nyitva Ausztria és Magyarország között Jánossomorjánál és Alsószölnöknél. Elsősorban az ingázók miatt oldották fel a korlátozást. Szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznek, akit megállítanak, valamilyen okmánnyal igazolnia kell a beutazása okát. Június 4-étől Ausztria megszünteti az országba történő belépés előfeltételeként eddig alkalmazott orvosi igazolás- és karanténkötelezettséget a következő országokból érkező személyekre: Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Németország, Svájc és Liechtenstein.  Ez a könnyítés azonban csak azokra vonatkozik, akik szokásos tartózkodási helye a felsorolt országok valamelyikében van.

Görögország

Három ütemben nyitnak újra, egyelőre csak Athén fogad nemzetközi járatokat, június 15-től Athén és Thesszaloniki is. A súlyosan fertőzött országokból érkezőket a repülőtéren letesztelik, negatív a teszt esetén hét napra otthoni, pozitív esetén két hétre államilag ellenőrzött karanténba kerül. Az alacsony fertőzöttségű országokból érkezőkön szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznek. 

Lengyelország

Egyelőre szigorúan tartja a külföldiekre vonatkozó határzárat, június 12-ig meghosszabbította a határellenőrzést is. Külföldi állampolgárok közül csak lengyel állampolgárok családtagjai, tartózkodási vagy munkavállalási engedéllyel rendelkezők utazhatnak be. 

Szlovákia

Ma reggel nyolc órától korlátozás nélkül megnyíltak a magyar-szlovák határátkelők. Az EU többi országából a korlátozásokat fokozatosan enyhítik, június 15-ig érvényben maradnak. 

Szerbia és Montenegró

Vírusteszt és korlátozások nélkül lehet beutazni Magyarországról és szinte az összes EU-sországból, megnyílnak a vízi és szárazföldi átkelőhelyek, tengerparti strandok is. 

Ahogy azt korábban megírtuk, a reptéri szigort továbbra is fenntartják a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság minden érkező járat minden utasát a határellenőrzési pontnál okmányellenőrzésnek, illetve – a Budapest Airport szerződött egészségügyi szolgáltatójának közreműködésével – kötelező egészségügyi szűrésnek (testhőmérséklet-mérés) veti alá.

„Péntektől nem lesz szükség negatív koronavírus-tesztre és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás, valamint az onnan történő hazatérés esetén, és megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is” – tudatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.


A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.