Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Sikeres céget építettek, majd hátraléptek egyet – miért vonulnak vissza a dollármilliárdos cégalapítók?

Visszavonulni egy sikeres cég vezető pozíciójából sosem könnyű. Különösen igaz ez akkor, ha az illető magának ásta ki az aranybányát és önállóan épített fel egy világelső céget. Mégis egyre több dollármilliárdos cégalapító lép vissza birodalma éléről. Közös bennük, hogy új kihívásokat keresnek, ugyanakkor az általuk alapított vállalattól mégsem képesek teljesen elszakadni.

Sokkoló. Így lehetne a legjobban összefoglalni Colin Huang múlt szerdai bejelentését, amikor is közölte, visszavonul az általa alapított Pinduoduo e-kereskedelmi vállalat éléről. A cég brutális szárnyalásban van, 788,4 millió aktív felhasználóval megelőzték az Alibaba 779 millió, az Amazon 300 millió ügyfelét. Sokan nem értik, hogy miért pont most, egy ilyen fontos mérföldkő elérésekor távozott a cég éléről Huang, akinek az amerikai Forbes becslése alapján 50 milliárd dolláros vagyona van.

Nem ő azonban az egyetlen, aki visszavonulót fújt mostanában egy sikeres cég éléről.

Fontos azonban kettéválasztani a dolgokat, hiszen különbség van az önkéntes és a kényszerűségből visszavonulók között. Utóbbi kategóriába esik például Leon Black, az Apollo Global Management alapító elnöke is, aki azután lépett vissza cége éléről, miután kiderült, hogy kapcsolatba került a szexuális ragadozóként is lehíresül Jeffrey Epsteinnel. 

Butának tartották, mégis milliárdos lett a self-made man, aki épp most bukik bele az Epstein-botrányba

Túl hosszú ideje vannak a csúcson

„A legtöbben azonban saját akaratukból lépnek vissza” – mondja Jane Stevenson, a szervezeti tanácsadással foglalkozó Korn Ferry alelnöke az amerikai Forbesnak. Stevenson szerint a koronavírus-járvány hatására egyre többen arra fókuszálnak, ami valóban fontos számukra.

A sikeres cégvezetőknél is egyre gyakoribb, hogy más lesz a prioritás, új területekre akarnak figyelni.

„Sok olyan vezetővel találkoztam, aki azt mondja, »tudod mit, az élet túl rövid és nekem ez már túl sok. Elegem van, kiszállok« – mondja Stevenson.

Ennek a trendnek legékesebb bizonyítéka a világ leggazdagabb emberének visszavonulása is. Az Amazon-alapító Jeff Bezos februárban jelentette be, hogy távozik az e-kereskedelmi óriás vezérigazgatói posztjáról, amit 1994-ben még egy garázsból irányított. Bezos nem hagyja el teljesen a céget és a vállalat környékén marad, de ideje nagy részét a jótékonykodás, vagy a The Washington Post körüli teendők foglalják majd el. Munkatársainak így nyilatkozott:

„ha ilyen felelősség nyomja az ember hátát, nehéz másra is figyelni.” 

Bezos bejelentése, Huanghoz hasonlóan, szintén heves reakciókat váltott ki, ugyanakkor visszavonulásában Stevenson szerint nincsen semmi meglepő. Az Amazon-alapító már huszonhét éve irányítja cégét, és más vezetőkkel összehasonlítva jóval több időt töltött posztján. A Korn Ferry felmérése azt mutatja, hogy manapság már sokkal jellemzőbb az, hogy a cég irányítói kevesebb mint egy évtizedet töltenek el tisztségükben. Bezos pont ezért kivételes eset, így is jóval több időt töltött a cégirányítással, mint az átlag.

Bezos lemond, az Amazon brutális számokat jelentett

Kiszállnak, de mégsem

Szintén gyakori jelenség, hogy az alapító ugyan visszavonul a legfontosabb pozícióból, de fél lábbal még marad az általa alapított cégben. Kendra Scott, a nevéről elnevetett ékszerbirodalom alapítója, szintén februárban, közel húsz év után vonult vissza a vállalat irányításától. Csakúgy, mint Bezos, Scott is kapcsolatban maradt a Forbes számításai szerint 510 millió dollárt érő céggel. A későbbiekben leginkább a tervezésben, az ügyfélkapcsolatokkal és jótékonykodással szeretne foglalkozni. A váltás nem könnyű, és jellemző, hogy az utód kinevezésekor az egykori vezetőhöz közelálló személyt preferálják.

KEndra Scott. FB.

Kendra Scott közel húsz év után vonult vissza a vállalat irányításától. Forrás: Facebook.

Stevenson szerint gyakori, hogy az alapító visszavonul, de alacsonyabb pozíciókat azért elvállal.

Bármennyire is szeretnének másra fókszálni, egy alapítónak nagyon nehéz elszakadnia a az általa alapított cégtől.

Kép: Twitter // Jeff Bezos

Oszd meg!