Fotó: Birmacher Barnabás, a Bitrise társalapító-CEO-ja. Fotó: Sebestyén László
Üzlet

Egy klubban az Airbnb-vel és a Reddittel a magyar sikercég, a Bitrise

Zsiborás Gergő
2022. március 11. 3 perc olvasás

Komoly elismerést kapott a magyar Forbes legutóbbi összeállítása szerint a legforróbb magyar startupnak választott Bitrise: már ott vannak a neves Y Combinator 150 legértékesebb cége között. 

A mobilalkalmazás-fejlesztőknek platformot építő magyar Bitrise volt az első magyar cég, amely a neves amerikai startupinkubátor a Y Combinator programjába bekerült. A tavaly novemberben 20 milliárd forintnak megfelelő befektetést kapó társaság most egy igazán exkluzív listára került fel. 

A Bitrise csapata:
A Bitrise csapata, középen Birmacher Barnabás, CEO. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

A Y-Combinator több mint 3000 startupot tud a portfóliójában, ezek közül üzleti értéke alapján az inkubátor 2022-es listájának 150 legjobb cége közé került a Bitrise, a magyar csapat a 130. helyezést szerezte meg egy igen exkluzív kimutatásban. Olyan techcégekkel került így egy klubba, mint az Airbnb, a Coinbase vagy a Woltot felvásárló Doordash. Érdekesség, hogy

a listán szereplő vállalatok több mint harmada a magyar startup ügyfele már. 

Jelenleg a Bitrise az egyetlen olyan platform a világon, ami a mobilapp-fejlesztés teljes folyamatát lefedi és amely képes akár nagyvállalati felhasználók igényeihez is igazodni. Nem véletlen, hogy mára több mint 100 ezer mobilfejlesztő veszi igénybe a szolgáltatásukat, és olyan cégek munkáját segítik, mint a Mozilla, a Marks & Spencer, a Wise, vagy a Philips Hue.

A Y Combinator listáját az Airbnb vezeti a Stripe és az Instacart előtt, de a top 10-ben ott van a Coinbase, a Doordash és a Reddit is. 

Kevés az európai a top cégek között

A 150-en legjobb cég között dominálnak az amerikai techcégek, a legtöbb startup a Szilícium-völgyben működik vagy San Franciscóban, utána New York adja a legtöbbet. Európai cég viszonylag kevés van a lajstromban (összesen csak 5), onnan is londoni a legtöbb. A kelet-európai régiót az észt Veriff és a magyar Bitrise képviseli.

A covid hatása abból is látszódik, hogy számos startup már „remote” cégként határozza magát (ilyen a Bitrise is), amely a világ bármely pontjáról felveszi, ha talál tehetséget. Erről a szemléletbeli váltásról is beszéltek korábban a Forbesnak. 

Mit mondanak ők? 

„Elérkeztünk arra a pontra, ahol a mobil appok már jelentős részét teszik ki a vállalatok teljes bevételének. Néhány esetben ez akár 100% is lehet  – mondja Birmacher Barnabás, a Bitrise CEO-ja és alapító tagja. – A cégek legnagyobb kihívása ma az, hogy gyorsabb és hatékonyabb innovációra törekedjenek azáltal, hogy megszabadulnak azoktól a manuális folyamatoktól, amelyek rengeteg órát vesznek el a fejlesztőktől, így nem marad idő a kreativitásra. Soha nem volt még ennyire szoros a kapcsolat az innovatív megoldások és a vállalati növekedés között, mint amit most látunk a mobil szférában. A Y Combinator abba a jövőképbe fektetett be, amit mi 2017-ben elképzeltünk és rengeteget segített abban, hogy küldetésünk kibontakozhasson és valódi értéket biztosíthassunk felhasználóink számára. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy felkerültünk a legsikeresebb Y Combinator cégek listájára.”

A Bitrise a Forbes két évente összeállított legforróbb magyar startupok listáján legutóbb az első helyen végzett.