Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Az egyik legforróbb magyar startuppal reklámozza az Apple az új Ipad Prót

A Budapesten készülő applikáció és annak alapító-fejlesztője, Csanády István az új Ipad Pro videós hirdetésében láthatóak. A jelenleg demo formájában elérhető alkalmazás várhatóan év végétől lesz teljes egészében elérhető funkció a felhasználók számára.

„Egy évtizeddel azután, hogy Steve Jobs bemutatta az első Ipadet, eljutottunk oda, hogy a filigrán táblagépek felveszik a versenyt a bivalyerős asztali rendszerekkel, miközben tartalomfogyasztási eszközökből tartalomkészítőkké válnak” – véli a Shapr3D alapítója, Csanády István. 2015-ben elindított ötletében olyan tőketársaságok láttak fantáziát, mint a Lifeline Ventures (a játékfejlesztő Supercell egyik fő befektetője), az InReach Ventures (Instagram), a Point Nine Capital (Revolut) vagy a Creandum (Spotify).

https://www.youtube.com/watch?v=YMBnWLqxrKk

A Shapr3D applikáció a világ első iPad Pro-ra készült 3D modellező szoftvere, melynek segítségével internet kapcsolat nélkül, könnyen és gyorsan tudnak térbeli modelleket készíteni azok is, akiknek kevés tapasztalatuk van az ilyen munkában. A startup tavaly a Forbes Legforróbb magyar startup listáján a negyedik helyen szerepelt.

A Shapr3D a magyar fejlesztésű megoldások között elsőként – zsinórban háromszor lett kiemelt applikáció az Apple Keynote-on. Az alkalmazást olyannyira becsben tartja az Apple, hogy negyedik generációs táblagépjeinek reklámjában is bemutatja, ami nem véletlen: a jelentős hardverfrissítés és a megújult hátlapi kamerák mellett ugyanis az iPad Pro egy térbeli lézeres érzékelésre alkalmas LiDAR szenzort is kapott.

Ez új lehetőségeket nyit a felhasználók előtt a kiterjesztett valóság és a térbeli modellezés területén.

Bár a világ 185 országában élő felhasználók több százezres táborából sokan vannak, akik hobbi szinten vagy kevés tapasztalattal szeretnének térbeli modelleket készíteni, az alkalmazás kompatibilis a meghatározó tervező (CAD) programokkal. Ennek oka, hogy azoknak a mérnököknek, tervezőknek és építészeknek is utánozhatatlan modellezési élményt nyújtson, akik szakmájukból adódóan, hivatásszerűen foglalkoznak 3D tervezéssel.

„A CAD-rendszerbe közvetlenül integrált LiDAR szenzorral létrejött, egyedi hardverkombináció merőben új munkafolyamatokat eredményez, megkönnyíti és felgyorsítja a tervezést” – mondta Csanády István, a Shapr3D vezérigazgatója. Hozzátette: „a jelenleg demo verzióban működő fejlesztés a tervek szerint év végére lehet teljes egészében elérhető funkció”.

A szakemberek rengeteg időt spórolhatnak meg a beépített LiDAR érzékelőből származó adatokat a Parasolid Convergent Modelinggel kombináló megoldással.

Az új táblagépekhez az Apple Magic Mouse és Magic Keyboard támogatást is nyújt, ami tovább javítja a használhatóságot.

Eddig 7,5 millió dollár külföldi befektetés érkezett a Shapr3D-be, amely 2019-ben megötszörözte piaci értékét, miközben hozzákezdett az applikáció Windows alapon történő fejlesztéséhez is.

A kiemelt képen középen Csanády István // fotó: The Orbital Strangers


Oszd meg!