Fotó: Dillon Shook / Unsplash
Üzlet

Rugalmasabbá tenné a kormány a távmunkát, fontos új szabályok jöhetnek

Forbes
2020. július 20. 2 perc olvasás

Az új szabályozás többek között lehetőséget biztosítana arra, hogy a munkáltató távmunkavégzés esetén hozzájáruljon a munkavállaló költségeihez, a szükséges eszközök beszerzéséhez.

Rugalmasabbá válhat a távmunka szabályozása, írja sajtóközleményben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A kormány célja, hogy minél korszerűbb szabályozással segítse elő „a nem hagyományos foglalkoztatási formák terjedését, ami a munkáltatók és munkavállalók érdeke is”. Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint a járványban nyert tapasztalatok alapján a távmunka sok területen bevált: segítheti a munkahelyek védelmét és a foglalkoztatás növelését, viszont időszerűvé vált, hogy a jogszabályi környezet is igazodjon hozzá.

Az ITM tervei között szerepel a távmunka fogalmának kiterjesztése és a munkáltató és munkavállaló közötti megállapodás új alapokra helyezése.

A munkavégzés helye a munkavédelmi előírások betartása mellett szabadon választhatóvá válna, a későbbiekben a távmunka akár részlegesen, a felek megállapodása szerint a munkanapok egy részében is megvalósulhatna, áll a közleményben.

A szabályozás lehetőséget biztosítana arra, hogy a munkáltató távmunkavégzés esetén hozzájáruljon a munkavállaló költségeihez, a szükséges eszközök beszerzéséhez, akár kedvezményes adózási feltételek mellett.

A cégeknek a tevékenységi köreiket, működési sajátosságaikat, a dolgozóik munkakörét figyelembe véve érdemes a távmunka mellett dönteniük, amennyiben ez nem jelent gátat a munkavállalónak feladatai elvégzésében.

Borítókép: Dillon Shook