Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Rubik Ernő eladta ikonikus kockáját, 15 milliárdért vették meg

A kanadai Spin Master játékgyár 50 millió dollárért, vagyis átszámítva több mint 15 milliárd forintért megvásárolja a Londonban bejegyzett Rubik’s Brand Limitedet, a Rubik-kocka tulajdonjogait birtokló céget.

Az 1994-ben alapított Spin Master a játékipar egyik legnagyobb szereplője, tavaly 1,58 milliárd dollár bevételt termelt. A kanadai cég elsősorban annak köszönheti sikerét, hogy egyre másra vásárolja fel a Rubik-kockához hasonló ikonikus játékokat – szúrta ki a Telex a Huffington Poston a hírt.

Rubik Ernő a Forbes címlapján Fehér Gyula Ustream-alapítóval 2015 májusában. Azóta mindketten exitáltak.

Rubik Ernő az üzlettel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy izgatott, hogy a Spin Master beteljesítse az elképzeléseit, miszerint a játék révén gondoskodjon a jövő okosabb generációjáról.


Egymásnak feszült a kapitalizmus és a szocialista tervgazdálkodás, de a Rubik-kocka annyira zseniális találmány volt, hogy megúszta a világok harcát is. A kockát először gyártó magyar szövetkezetben el sem hitték, hogy a játékból milyen sok fogy Nyugaton. Pedig itthon alig vették addig. Az út a felvásárlásig.


Azt egyelőre nem tudni, hogy Rubik Ernő mennyiben részesedik a vételárból, az üzletet januárban zárhatják le. A jogokat eddig kezelő brit cégben ugyanis a magyar származású brit üzletember, Tom Kermer (pontosabban ma már annak fia) is tulajdonos, akivel a kockát anno Rubik kivitte a világpiacra. A Rubik kocka a világon a legtöbbet hamisított magyar szabadalom, de a brit cég közel 350 milliót adott el belőle így is, Rubikot ezzel valószínűleg a szocializmus első magyar „selfmade” dollármilliomosává téve.

„Ami a pénzt illeti, szerintem két szituációval érdemes foglalkozni: ha nincs, mert akkor szerezni kell, és ha sok van, amert akkor valamit kezdeni kell vele. A kettő között a pénz nem téma, valahol én is itt vagyok”

– nyilatkozta még 2015-ben a Forbesnak.

Címlapról ajánljuk:

Borítókép: Rubik Ernő a Forbesnak ad interjút. Fotó: Orbital Strangers / Forbes archív


"A felnőtt horgászok többsége totál analfabéta. Egy átlaghorgász nagyjából 3 ezreléket tud a horgászatról, én talán 3 százalékot."

Bodrogai Ferenc, a Forest Papír alapítója