Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Robotpara: nem csak a tulajdonosára hallgat az Amazon Echo

Az Echo mindig figyel, aztán rendel. Akkor is, ha nem mi, hanem a tévé utasítja, olyan dolgot is, amit nem kértünk

Az Amazon egyik legnépszerűbb terméke idén karácsonykor az Echo névre keresztelt kis kütyü volt, ami egy hangszóró, amiben Alexa, az Amazon saját fejlesztésű intelligens asszisztense lesi a parancsainkat éjjel-nappal. Az aktiváláshoz –akár csak egy szellemidézős filmben-  ki kell mondanunk Alexa nevét, és ő máris megválaszolja a kérdéseinket, elintézi a bevásárlást, zenét játszik, időt jósol, még a termosztátot is beállítja, szóval elég frankó- csak hát itt is felmerülhetnek problémák.

A Guardian számolt be arról az esetről, amikor egy texasi kislány megkérdezte a kütyütől, hogy akarna-e vele babaházasat játszani, tud-e neki babaházat szerezni. Alexa szolgálatba helyezte magát, és azonnal rendelet a kislánynak egy 170 dolláros babaházat, meg valamilyen megmagyarázhatatlan okból még két kiló sütit.

De ez még mind semmi. A sztorit bemutatta egy helyi tévé, ahol elmondták, hogy Alexa mit művel – ezzel csak egy baj volt, Alexa nevének kimondásakor az összes háztartásban bekapcsolt az asszisztens, és mivel adásban is elismételték a kérdést, amit a kislány tett fel, Alexa mindenhol megrendelte a cirka ötvenezer forint értékű babaházat.

Bár ez a történet inkább csak vicces, azért komoly kérdéseket is felvet a személyes felelősségtől kezdve a biztonságig. Mi az, amihez hozzáférést engedélyezünk csak azért, hogy kényelmesebbek legyenek a napjaink? Ki vállalja a felelősséget, ha a kütyü magától rendelgetni kezd, mert „félrehall” valamit? A rendelés persze csak a kisebbik baj (amíg nem egy motorcsónakot vagy házat vesz), de egy okosotthonban kinyithatja az ajtót, a garázskaput, szóval okozhat galibát bőven, és nem csak Alexa és az Echo esetében kérdéses, hiszen az Amazon mellett a Google és az Apple is komolyan veszi az asszisztens szolgáltatás fejlesztését.

Oszd meg!