Fotó: Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója. // Fotó: Virgin Galactic Facebook
Üzlet

A különc milliárdos újabb légitársasága jelentett csődöt

Forbes
2020. augusztus 05. 2 perc olvasás

A Virgin Australia után a Virgin Atlantic légitársaság is csődöt jelentett, írja a The Guardian. A Virgin Group alá tartozó cég egy hónapja még arról beszélt: 18 hónapra elegendő túlélési tartaléka van.

Rájár a koronavírus Richard Branson brit milliárdos légitársaságaira. A Virgin Australia tavaszi csődjekor még magánszigetét ajánlotta biztosítéknak, most viszont a Virgin Atlantic jelentett csődöt New Yorkban.

A cég az amerikai szövetségi kormány csődeljárási kódjának 15. cikkelye alapján kér csődvédelmet. A társaság gépei nagy távolságokat mennek, és április óta nem szállnak fel.

A csődvédelmi kérelem szövegezése szerint a Virgin Atlantic megállapodott a befektetőkkel a rekapitalizációról, mihelyst ezt a járványhelyzet is lehetővé teszi. Addig azonban valahogy ki kell tartsanak – a terveikről augusztus végén szavaznak.

Bár alig több mint egy hónapja még arról adott hírt a cég, hogy 18 hónapra elegendő tartaléka van, a Bloomberg információi szerint a legfelsőbb bírósághoz eljuttatott dokumentumokban már azt írják: ha nem kapnak azonnali segítséget, szeptemberre kiürülhet a vállalati kassza.

A Virgin Atlantic egyébként 51 százalékban a Branson-féle Virgin Group tulajdona, 49 százaléka felett a Delta légitársaság rendelkezik. A járvány kitörése óta 3500 dolgozótól vált meg.

Borítókép: Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója. // Fotó: Virgin Galactic Facebook