Vlad Yatsenko és Nikolay Storonsky, a Revolut alapítói.
Üzlet

A Revolut mögötti orosz milliárdos is megszólalt a háború miatt

Forbes
2022. március 03. 2 perc olvasás

A Revolutnak több szempontból is személyes ügy az orosz-ukrán háború, az alapítók kettős állampolgárok, és a cégnek számos alkalmazottja van ma is Oroszországban és Ukrajnában. 

Storonsky orosz származú, de kedden ő is csatlakozott az orosz milliárdosok és véleményvezérek egyre népesebb táborához, akik felszólaltak az orosz-ukrán háború ellen – számolt be a Forbes.com 

A dollármilliárdos a Revolut blogján azt írta, 1,5 millió angol fonttal (685,2 millió forint) támogatja az ukrán Vöröskeresztet. 

„Az orosz és az ukrán testvérnép”

A startupvilágban sokan kiálltak a háború ellen, de a Revolut-alapítóknak sokkal személyesebb a történet: Storonsky Oroszországban nőtt fel ukrán felmenőkkel, ma is kettős állampolgár. A másik alapító, Vlad Yatsenko ukrán születésű, szintén kettős állampolgár. A Revolut alkalmazottjai között ma is sok orosz és ukrán van.

„Gyerekkoromban elképzelhetetlen volt a háború Oroszország és Ukrajna között, nemcsak azért, mert a háború és ártatlan emberek életéne kioltása helytelen dolog, hanem mert az orosz és ukrán testvérnép”

– írta Storonsky a blogon. Édesapja ukrán, és ma is élnek családtagok és barátok Ukrajnában. 

Aggódnak az alkalmazottaikért

A Revolut ingyenesen áthelyezi az Ukrajnában élő alkalmazottait, az akkori bejelentésben a cég még nem határolódott el ennyire élesen a háborútól, Storonsky azt mondta, ennek az az oka, hogy meg akarták védeni az orosz munkatársaikat.  

A Revolut a legértékesebb angol startup, a cég értéke 33 milliárd dolllár volt 2021 júlisában. Storonsky vagyonát 7,1 milliárd dollárra becsülte az amerikai Forbes. 

Borítókép: Vlad Yatsenko és Nikolay Storonsky, a Revolut alapítói