Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Gyermekkorunk kismotorja a legfrissebb Forbesban

Standon a legfrissebb Forbes. Címlapon a retró, egy letűnt, de tűnni nem akaró korszak emblematikus márkái a kapitalizmusban. Azért van nem retró is a lapban: például a budapesti ingatlanboom.  

A kismotorra nagyon régóta készültünk, de valahogy soha nem volt rá alkalom. Mire nem jó egy retró-szám! Amikor először meghallottuk, mi is rácsodálkoztunk: nahát, ez magyar!? És az ilyen témák a legjobbak. Igen, arról a kismotorról van szó, amin mindannyian ültünk gyerekként – vagy a gyerekeink ültek, ülnek rajta. A fekete, sárga, zöld, piros műanyagból készült járgányról, amivel nagyon lehet repeszteni.

retro_cover

A mostani számban a kismotor – még a szocializmusban induló – sztorija is benne van, ahogy számos más 1990 előtt indult márkáról is írunk. Van, amelyik nagyon megy (Márka); van, amelyik kicsiben dolgozik, de jól van (Trapper); s olyan is, amelyik éppen most akar nekifutni és kihasználni egy régi márka ismertségét (Bedeco). Mindegyik történet betekintést enged a szocialista üzleti világba is. Talán furcsa ez a szócsoport, de valóban volt ilyen – vagy valami ilyesmi – is. Politikai keretek között, politikai árnyékkal, de mégis volt ötlet, innováció, fejlesztés– sajnos nem mindig és nem mindenki számára nyitottan, de azért akadt.

motor

Pataki Ági három életét is bemutatjuk: ahogy a kor ikonjából, modelljéből– kockáztatva, de jól ismert nevére építve – Váci utcai butikos lett. Majd amikor a nagy láncok egy új, kisebb rendszerváltást hoztak a ruhaipar életében Budapesten is, csatlakozott férjéhez, Kovács Gáborhoz, és filmezni kezdett. Olyan munkák fűződnek a nevükhöz, mint az Üvegtigris vagy a Fehér tenyér.

retro_opener

A retró annyira beborítja a mostani számot, hogy a szokásos Üzlet/Pénz alaprovatok helyett egyszerűen csak a Retró/Nem retró felosztást használtuk. A nem retró rész tele van ingatlannal. Írunk Noah Steinbergről, aki fiatalként még New Yorkban láthatta a Forbes-család hajóját, ahogy a Hudson partjához állomásozott. Capitalist tool, ez volt ráírva nagybetűkkel. Akkor még nem sejtette, hogy Magyarország egyik legnagyobb befolyású ingatlanfejlesztőjeként a magyar Forbesban szerepel majd. Az általa vezetett és résztulajdonolt Wing sok mindent épít Budapesten és az országban. Például a jelenleg futó legnagyobb irodaberuházást, a Telekom-központot.

wing

Térképre tettük a kereskedelmi ingatlanok fővárosi piacán most futó legnagyobb beruházásokat is. Szép panoráma, hosszan lehet böngészni, s egyértelmű az üzenete: boom van. Mindez nemzetközi összehasonlításban még nem olyan nagy szám, de legalább már rajta vagyunk az európai térképen is, történik valami az ingatlanpiacon.

terkep

Oszd meg!

Jó ízlés! Milyen szörnyűséges dolog. Az ízlés a kreativitás gyilkosa.