Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Reszkess, Uber: a Völgy egyik legnagyobb óriása besorolt a konkurencia mögé

A Google ugyan az Uberbe is befektetett, de a dolgok eldurvultak, és most máshova megy a pénz.

Az Uber jelenleg legnagyobb ellenlábasa, a Lyft, az iparági pletykák szerint éppen szövögeti a hálót egy befektetéshez, méghozzá a Google-től (egészen pontosan az anyacégétől, az Alphabettől és annak befektetési részlegétől) , és ha lehet hinni ezeknek a suttogásoknak, akkor egymilliárd dollár lóg a levegőben. Nem ma kezdődött az összeborulás, májusban a Waymo nevű önvezető autós program (ez szintén az Alphabet projektje) aláírt egy együttműködési megállapodást a Lyfttel.

Aztán július lett, és a Lyft bejelentette, hogy megalakítja a saját önvezető autós részlegét Palo Alto-ban, és a Waymo is rajta van azoknak a  partnereknek a listáján, akikkel egy helyszínen fognak dolgozni. A cég azt tervezi, hogy a következő öt év során fokozatosan növelni fogja az önvezető autók számát a saját rendszerén belül, és egy idő után túlsúlyba is kerülhetnének ezek a járművek.

Ha egy ekkora befektetés landolna náluk a Google-től, akkor ez az elképzelés valóra is válhat – és komoly fejfájást okozhatna az amúgy is elég megtépázott állapotban lévő Ubernek.

A megtépázásban sokat segítettek a sorozatos szexuális zaklatási botrányok, no meg az, hogy a Google beperelte őket, amikor a Waymo-nak dolgozó egyik fejlesztő letöltött egy csomó céges adatot egy külső merevlemezre, pár héttel később felmondott, megalapította a saját cégét, amit aztán az Uber gyorsan fel is vásárolt, a szóban forgó munkatársat pedig azonnal magas pozícióba ültették. (Az Uber szerint a Waymo-adatok sosem kerültek a birtokukba, a munkatárs felvétele merő véletlen.)

 

 

Oszd meg!