Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Reptéri ingatlanokat vett az állam a 10. leggazdagabb magyartól

A sármelléki reptér üzemeltetési jogait tavaly novemberben vásárolta meg az állam, most az ingatlanok is állami kézbe kerültek.

Megvette az állam Széles Gábortól a régóta vegetáló sármelléki reptér ingatlanjait, írta meg szerda reggel a Népszava.

A hányattatott sorsú reptér Keszthelytől és Hévíztől alig néhány kilométerre fekszik. A Hévíz-Balaton Airport üzemeltetési jogait birtokló cég 90 százaléka még novemberben került az államhoz a hévízi önkormányzattól (114 millió forintért).

Idén áprilistól pedig a reptéri ingatlanok kerültek a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vagyonkezelésébe Széles Gábortól.

A milliárdos érdekeltségébe tartozó SGH Aviation Hungary Kft. 2014 óta tulajdonosa a reptéri ingatlanoknak és a kiszolgáló technikának (az üzemeltetési joga Hévíz városé volt), akkori sajtóhírek szerint 703 millió forintért vette meg ezeket. Széles új légitársaság megalapítását vizionálta, és nagy fejlesztéseket ígért a reptérre, melyek végül nem valósultak meg.

Az ügylet kapcsán feltett kérdésekre sem az MTÜ, sem a hévízi önkormányzat nem reagált a Népszavának. Megszólalt viszont Széles Gábor, aki a vételárról nem beszélt, ám azt elmondta az újságnak, miért vásárolta meg annak idején az ingatlanrészeket: úgy gondolta, elő tudja segíteni, hogy a reptér forgalma fellendüljön, és a Balaton nyugati része is könnyen elérhető legyen a turisták számára. „Azért döntöttem most az eladás mellett, mert az üzemeltető cégben többségi tulajdonos állam a járvány utáni időszakra rendelkezik egy olyan fejlesztési tervvel, melyet támogatok, egyúttal jelezték, megvásárolnák a részem, így egyesítve végre a reptér tulajdonviszonyait, vagyis az infrastruktúrát és az üzemeltetést.”

Széles Gábor a Forbes legutóbbi becslése alapján 146 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik, mellyel ő a tizedik a leggazdagabb magyarok listáján. Legismertebb érdekeltségei közé tartozik a Videoton Holding, az Ikarus és a Magyar Hírlap.

Borítókép: Keszthely / Fotó: Dope Masters / Unsplash
Oszd meg!