Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

CDC / Unsplash

Reagált Budapest egyik legnagyobb munkáltatója: elkezdik vizsgálni, hogyan írhatják elő a kötelező oltást

Budapest egyik legnagyobb munkáltatója, a Fővárosi Önkormányzat reagált a magyar kormány csütörtök délelőtti bejelentéseire: a maszkviselést a belső közösségi terekben, például a színházakban és mozikban is előírnák, munkatársaik számára az oltás kötelezővé tételének lehetőségét már vizsgálják.

Kiss Ambrus és Tüttő Kata főpolgármester-helyettesek tartottak sajtótákoztatót a Kormányinfó bejelentésének napján, ahol reagáltak a maszkviselés előírására és az önkormányzati fenttartású cégek előírásaira is kitértek.  

„Hideg fej kell egy döntés meghozatalához, nem a kapkodás” – mondta Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettese a kormány új járványügyi intézkedéseivel, valamint a következő lépésekkel kapcsolatban. A főváros álláspontja szerint nem elég csak a tömegközlekedésen bevezetni a maszkviselést, szükségszerű annak használata a közösségi terekben is, hiszen csak ez az egyetlen módja a védekezésnek.

„Végig kell nézni az operatív törzs keretében, hogy ha a kormány nem véd, akkor színházainkban, mozijainkban, múzeumainkban, könyvtárainkban bevezetjük a maszk viselését.”

Ezt Karácsony Gergely szintén hangsúlyozta a sajtótájékoztató előtt közzétett Facebook-posztjában: ahol jogszabályi lehetőségük van rá (azaz ők az üzemeltetők), előírhatják a kötelező maszkviselést.

Jöhet a kötelező oltás az önkormányzat cégeinél

Azonnal megkezdik az egyeztetést a képviselő- és szakszervezetekkel, végiggondolják, hogyan lehet az oltást kötelezővé tenni, ágazatonként vizsgálják ennek lehetőségét.

„Van olyan terület, ahol ez triviális” – utaltak ezzel a szociális intézményekre a sajtótájékoztatón.

„Még nincs kialakult testületi álláspont, várunk a jogszabályra” – mondja Kiss Ambrus, aki a sajtótájékoztatón többször hangsúlyozta a főváros és a kormány közötti együttműködés és tárgyalások hiányát a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatosan. A maszkot belső területeiken már most is kötelező használni.

„Szükségünk lenne adatokra, hogy mik a valós járványügyi adatok – mondta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. – A saját cégeinknél is fell kell mérnünk, hogy milyen az átoltottság mértéke, és meg kell értenünk azt, hogy ki miért nem oltattta be magát. Fontos az, hogy a polgármesterek együtt lépjenek. Erre mi készen állunk, de ehhez kell a kormányzat is, valamint az,

hogy ne éjszaka, a Magyar Közlönyből tudjuk meg, hogy egyébként mi a feladatunk.”

Borítókép: CDC

Oszd meg!