Üzlet

Rahimkulov, Gattyán – a leggazdagabb magyarok is feltűnnek a legnagyobb adótartozók között

Forbes
2021. december 08. 3 perc olvasás

A Forbes milliárdos listáján hetedik leggazdagabb Rahimkulov Ruszlán kulturális szervezeteivel, míg a hatodik legvagyonosabb Gattyán György adatfeldolgozó cégével szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legnagyobb adótartozóit felsoroló harmadik negyedéves listáján.

A Napi.hu gyűjtötte össze az ország jelenlegi legnagyobb adótartozóit az Opten cégadatbázisa alapján.

A listán két olyan, Ruszlán Rahimkulov érdekeltségű cég is szerepel, amiknél az adótartozás meghaladja a 100 millió forintot. A milliárdos a Spirit Dance Company Nonprofit Kft.-ben és a Failoni Kamarazenekar Nonprofit Kft.-ben az RRZP Invest Kft.-n keresztül tulajdonos.

Mindkét cég alapvetően előadó-művészeti vállalkozás volt, éveken át a kulturális tao jelentette számukra a biztos tőkét.

A támogatás lényege az volt, hogy a cégek adót és adóalapot csökkentő kedvezményt érvényesítettek. A tao 2018-ban megszűnt és a két érintett cég meg is roppant. Még a végelszámolásuk is elkezdődött, ám az eljárás 2021 augusztusában végül megszűnt.

Kik azok a Rahimkulovék?

Megdet Rahimkulov a Gazprom képviselőjeként érkezett a rendszerváltás utáni Magyarországra. Amikor egy évtizede visszaköltözött Oroszországba, vagyona gerincét OTP- és Mol-részvényei adták – a pakettek ma már fiai, Rahimkulov Timur és Ruszlán kezében vannak, szinte teljes egészében ezek adják legnagyobb cégük, a Kafijat Zrt. értékét.

A Kafijat az OTP Bank második legnagyobb részvényese – a 7,08 százalék az árfolyam ingadozásától függően nagyjából 320 milliárd forintot ér –, de komoly ingatlanportfóliót is tulajdonol.

A vagyonkezelő cég a Forbes legértékesebb magyar cégek listáján az első helyen szerepelt, a testvérpár pedig év eleji milliárdoslistánkon a negyedik és a hetedik helyeken szerepeltek. A testvérpár azután került fel az milliárdoslistánkra, hogy a G7 gazdasági hírportál tavaly év végén megírta (és később mi is megbizonyosodtunk róla), hogy rendelkeznek magyar állampolgársággal is.

Soha nem értek ennyit a legnagyobb magyar cégek, íme az élboly

A NAV szégyenlistáján Gattyán György is felbukkan

A milliárdos cége, a DoclerWeb Informatikai Kft. is feltűnik. A NAV a vállalkozással szemben ismételt eljárásban, 2020 áprilisában kiadott „végleges határozatában 2,2 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg, a teljes összeg bírsággal és késedelmi kamattal együtt a követelés összege 4,4 milliárd forint” – írja a lap.

hatodik leggazdagabb magyar november végén jelentette be, hogy digitalizációs tudásközpontot alapított, Friderikusz Sándor podcastjában pedig már arról beszélt, hogy akár párttá is szervezné kezdeményezését, bár továbbra zavaros, mit akar. A legutóbbi hír Gattyánról, hogy cége 900 milliót kapott a NER-közeli tőkealaptól.

900 milliót kapott NER-közeli tőkealaptól a politikai ambíciókat dédelgető Gattyán cége

Gattyánnak nem ez az első ügye a NAV-val, a milliárdos 2017-ben a Kúrián is nyert az adóhatóság ellen, ami milliárdokat utalt cégének.

A kiemelt képen Gattyán György, a Docler Holding tulajdonosa // Fotó: Krasznai Zoltán