Várkonyi Balázs, az Edigital ügyvezető-társalapítója. Fotó: Krasznai Zoltán
Fotó: Várkonyi Balázs, az Edigital ügyvezető-társalapítója. Fotó: Krasznai Zoltán
Üzlet

Rábólintott a GVH, egyesülhet az Emag és az Extreme Digital

Forbes
2019. október 17. 3 perc olvasás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az Emag irányításszerzése az Extreme Digital Zrt. felett nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt a műszaki termékek kereskedelmének piacán.

Összefog a magyar és a román piacvezető e-kereskedelmi vállalat, a lépéssel elébe vágnak a nemzetközi versenytársak szorításának, hogy együtt hódítsák meg a régiós piacot. Az Extreme Digital megint egy dél-afrikai hátterű óriással fog össze. Az Emag tulajdonosa a dél-afrikai internetes óriás, a világ egyik legjelentősebb e-kereskedelmi és médiakonglomerátuma, a johannesburgi tőzsdére vezetett Naspers. Az üzlet most ott tart, hogy már aláírták a felek a szerződést, az összeolvadási kérelmet pedig már beadták a Gazdasági Versenyhivatalnak. A tranzakciót várhatóan 2019 harmadik negyedévben zárhatják – írtuk idén márciusban. Úgy néz ki, nincs további akadály az összeolvadás előtt.

A Hivatalhoz érkezett bejelentés szerint az emag.hu online áruházat működtető Dante International Kft. irányítást kívánt szerezni az edigital.hu online áruházat, valamint országszerte 16 boltot üzemeltető Extreme Digital Zrt. felett.

A tranzakcióban résztvevő társaságok által üzemeltetett online áruházak forgalma – különösen a műszaki termékek hazai online kiskereskedelmét tekintve – kiemelkedő, ezért a GVH részletes eljárásban vizsgálta az összefonódás lehetséges káros versenyhatásait.

A Hivatal a felek által benyújtott adatok elemzése mellett megkeresett versenytársakat, beszállítókat és piackutató társaságokat is.

A most zárult eljárásban a hatóság arra a következtetésre jutott, hogy a műszaki cikkek vonatkozásában az online és a hagyományos bolti (offline) kereskedelemi szegmensek nem különülnek el, azok egységes piacot alkotnak – áll a Gazdasági Versenyhivatal szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében. Ezt az indokolta, hogy az online és offline módon is kereskedő szereplők jellemzően országosan egységes árakat, feltételeket alkalmaznak, illetve, hogy a magyar fogyasztók kiemelt jelentőséget tulajdonítanak az online boltok fizikai felkereshetőségének is.

Az egységes piac-meghatározást támogatta a megkeresett piaci szereplők és beszállítók többsége, valamint egy piackutató által készített tanulmány is. Az így meghatározott piacon a felek együttes részesedése alacsonyabb 20 százalékánál, és e küszöb alatt a GVH gyakorlata szerint nem kell számolni a beavatkozására okot adó negatív hatásokkal.

A Hivatal álláspontja szerint ugyanakkor az összefonódásnak várhatóan akkor sem lennének káros hatásai, ha a vizsgálat a műszakicikk-kiskereskedelem online szegmensére lenne szűkítve: azaz a GVH szerint valószínűsíthetően nem emelkednek majd az árak. Ezt a következtetést támasztja alá

a piaci árak átláthatósága, az online vásárlók árérzékenysége, a megmaradó versenytársak által támasztott versenynyomás és a piac támadhatósága is.

A GVH nem tartotta reálisnak azt a piaci szereplők által felvetett aggályt sem, hogy a nagyobb beszerzési volumenre építve az egyesülő vállalat ki tudná szorítani a versenytársait alacsony áraival, mert nem kerül erőfölényes pozícióba a beszállítókkal szemben, emellett a jelenlévő versenytársak piaci potenciálja és a piacra lépés lehetősége is akadályozná ezt.

Az összeolvadás további részleteit ebből a cikkünkből lehet megismerni.

Óriási üzlet a magyar e-kereskedelemben: összeolvad az Emag és az Extreme Digital

Fotó: Jakob Owens