Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pfizer-vezér: egy éven belül kellhet egy harmadik adag oltás is

A Pfizer elnök-vezérigazgatója, Albert Bourla szerint a koronavírus ellen oltottaknak idővel egy harmadik oltásra is szükségük lesz, de őszre már visszakaphatjuk a járvány előtti életünket. 

A Pfizer-vezér szerint az oltottaknak nagy eséllyel szüksége lehet majd egy harmadik dózisra is. Ezt a második vakcinától számított 12 hónapon belül kell majd felvenniük – írja a CNBC

Bourla nem tartja kizártnak, hogy a covid idővel szezonális járvánnyá válik és évente meg kell ismételni ellene a védőoltásokat, de szerinte lehetséges,

hogy őszre már elenegdő beoltott lesz ahhoz, hogy visszakapjuk a korlátozásoktól mentes életünket.

Magyarországon a jövő hét második felében már nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, ha elérjük az országban a 3,5 millió beoltottat. 

A szomszéd kertje zöldebb 

A Pfizer elnök-vezérigazgatója az olasz Corriere della Serának adott nagyinterjújában a kérdésre, hogy mit gondol arról, miért megy lassabban a lakosság beoltása Európában, mint Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban azt válaszolta, hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb. Majd hozzátette, hogy bár nem minden szállító tudta tartani az ígért határidőket, de már mindegyiküknek sikerült felpörgetni a termelést és reméli, hogy nem lesz több akadozás. 

A Pfizer-Biontech vakcinája. Fotó: Biontech

A Pfizer-Biontech vakcinája. / Fotó: Biontech

Arról is beszélt, hogy Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és más magas rangú tisztviselőkkel rendszeresen egyeztet, és az Unió államainak egyes vezetőivel is konzultált már. Von der Leyen április 14-i bejelentése alapján

Az eddig letárgyalt 200 millió mellett további 50 millió adag oltóanyagot szállít a Pfizer-Biontech páros az unióba ebben a negyedévben.

Az 50 millió extra adagot népességarányosan fogják az uniós országok között elosztani. Ha így alakul, ebből nagyjából 1,1 milliót kaphat Magyarország.

Von der Leyen bejelentése alapján az Európai Bizottság tárgyalásokat kezdett a Pfizer és a Biontech vállalatokkal arról, hogy a koronavírus elleni oltóanyaguk beszerzéséről szóló szerződést 2023-ig meghosszabbítják. 2022-re és 2023-ra 1,8 milliárd adag vakcinát vásárolnának, amelyeket kizárólag az Európai Unió területén gyártanának majd.

Oltás vagy nem oltás: ez itt a kérdés

Fotó: CDC // Unsplash

 

Oszd meg!