A svájci Szövetségi Tanács épülete. Fotó: Noah Windler
rövid hír

Putyin elintézte a svájci semlegességet is: befagyasztják az orosz vagyonokat is

Zsiborás Gergő
2022. február 28. 1 perc olvasás

Szakítva az ország külpolitikai hagyományaival a svájci kormány bejelentette: az EU által bevezetett szankciókról döntött Oroszország ellen. A döntés jelentősége, hogy a svájci bankszektort használva így az orosz elit nem tud kibújni a már korábban elfogadott európai szankciók alól. 

A február 23-án és 25-én az EU által bejelentett szankciókat lépteti életbe Svájc is – jelentette be a Szövetségi Tanács döntését a svájci kormány. Ez azt jelenti, hogy a banki és pénzügyi szankciók mellett a Vlagyimir Putyin elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter személye ellen hozott büntető intézkedéseket is végrehajtja Svájc. A lépés jelentősége, hogy Oroszország nem tudja kikerülni a szankciókat Svájcon keresztül, az orosz elit számára kifejezetten fájó lehet, hogy a svájci bankokban tartott vagyonukat is befagyasztják. 

A hagyományosan semleges szerepre törő ország kifejezte szolidaritását az oroszok által lerohant Ukrajnával.

A kormány arról is döntött, hogy humanitárius segélycsomagokat juttat el Lengyelországba a háború elől menekülőknek, valamint ismét felajánlotta, hogy kész közvetíteni a háborús felek között. 

Kapcsolódó: 

A csőd szélén táncol Putyin legkedvesebb bankja Európában