Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mark Zuckerberg // Wikimedia Commons

Megállapodott a Facebook és az ausztrál kormány: visszakerülnek a híroldalak

Enyhén felpuhította az ausztrál kormány a médiatörvényt: kéthavi türelmi időt kapnak a közösségi oldalak a döntőbírósági eljárás előtt, valamint figyelembe veszik azt is, mennyire járulnak hozzá a „híripar fenntarthatóságához”.

Utolsó pillanatban fogadta el az ausztrál kormány azokat módosításokat a médiatörvényen, amiket már a Facebook is elfogadott – írja a CNBC. A közösségimédia-óriás így hamarosan visszaállítja az ország híroldalainak tartalmát a platformjára.

A módosítás értelmében a vitás felek, tehát a kiadók és a Facebook, ha nem sikerül megegyezniük az átvett hírekét fizetendő díjról, kéthavi átmeneti időszakot kapnak, mielőtt a kormány által kijelölt döntőbíróságra kerül az ügyük. A kormány emellett figyelembe veszi, hogy az adott közösségi platform „mennyire járul hozzá az ausztrál híripar fenntarthatóságához,” azaz megvizsgálja azokat a kereskedelmi szerződéseket, amiket a Google-höz vagy a Facebookhoz hasonló platformok korábban megkötöttek a helyi médiacégekkel.

A Facebook üdvözölte a módosításokat, ami az egyik legérzékenyebb pontot, a kötelező döntőbíráskodást érintette: a platform nem akarta, hogy bármilyen üzleti vita eseté ügyüket egy, a kormány által kijelölt testület döntse el. A javaslat még a héten átmehet a parlamenten.

Élénken figyel a világ

Ezzel az ausztrál kormány, még ha engedményekkel is de végigvitte akaratát a közösségi platformon. Az új szabályozás lényege, hogy a tartalomelőállítással nem foglalkozó, de a kiadók által előállított tartalmakat használó tech-óriásoknak fizetniük kell a platformjaikra átvett cikkek, hírek után. Ez nyilvánvalóan érzékenyen érinti a Facebookot és a Google-t is.

A tech-cégek annyi könnyítést értek el még a múlt héten, hogy nem minden egyes átkattintás után kell fizetniük, hanem elég lesz átalánydíjat fizetniük. A díjat vagy kialkudják a médiacégek és a techóriások, vagy ha nem jutnak dűlőre, egy választott döntőbíró szabhatja azt meg, erre a bírósági szakaszra kaptak most kéthavi türelmi időt.

Több ország, köztük Kanada és Nagy Britannia is közelről figyeli az eseményeket, hasonló szabályozást terveznek a közösségi oldalakkal szemben. Az Európai Unióban is téma a Facebbok megrendszabályozása, sőt, a magyar kormány is nekimenne a platformnak.

Eldőlt: nekimegy a kormány a Facebooknak

Mark Zuckerberg // Wikimedia Commons

Oszd meg!