Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Programozóiskolák: az állam támogatást ad, máris indítják az első képzéseket

A kormány által meghirdetett gazdaságvédelmi akcióterv részeként a válság által sújtott szektorokból kényszerűen kikerülők digitális átképzését 95 százalékban fogja támogatni az állam, kamatmentes felnőttképzési diákhitellel segítve a tanulás ideje alatt a megélhetést. Van több programozóiskola, ami már meg is hirdette képzési programját.

A Codecool és a Green Fox is indítja képzéseit, az állami pedig támogatja azokat. A programozóiskolák piaca újabb lendületet kaphat.

A Codecool kidolgozott karriertervezési és átképzési modellel várja a jelentkezőket, hogy a központi források kihasználásával néhány hónap alatt új, jövőbiztos karrierhez jussanak – áll a programozóiskola közleményében.

Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter mai bejelentése szerint szinte teljes egészében – 95 százalék erejéig – fogják támogatni a munkahelyüket a válság miatt elvesztők átképzését, továbbá kamatmentes felnőttképzési diákhitel konstrukció is elérhető lesz számukra.

Az informatikai képzések piacán állásgaranciát nyújtó kurzusai révén piacvezető Codecool Programozóiskola honlapján már el is érhető az állami támogatás felhasználására alkalmas képzési programjainak tervezete és az előzetes jelentkezés is elindult. Az IT-karrierekhez segítő képzések első, díjmentes hónapja bevezetést nyújt a digitális munkavégzés és a programozás alapjaiba, valamint a digitális korszakban elérhető szakmákról, a vállalatok elvárásairól, az egyes kínálkozó karrierpályák jellegzetességeiről.

A jelentkezőkkel szemben csupán a betöltött 18. életév és a minimális angoltudás az elvárás, más korlátokat nem szabnak a bevezető hónapra történő jelentkezés során.

Az egy hónapos bevezető egyúttal karriertanácsadást is nyújt: a résztvevőknek személyre szabottan tesznek javaslatot, hogy melyik, a munkaerőpiacon keresett, IT-munkaköröket lefedő szakirány felé érdemes orientálódniuk, és azt milyen kurzus elvégzésével érhetik el. Az állami támogatás következtében jelentős kedvezményekkel, vagy akár teljesen ingyenesen is elérhetők induló kurzusok, melyek konstrukciótól függően kínálnak állásgaranciát, vagy állásszerzésben való közreműködést (ennek pontos részletei a vonatkozó kormányrendeletektől is függnek még).

Az elérhető szakmák palettája széles. A 3-tól 12 hónapig terjedő kurzusokon többek közt szoftvertesztelőnek, cloud-adminisztrátornak, automatizálási konzulensnek, frontend fejlesztőnek, vagy éppen webshop-üzemeltetőnek képezhetik át magukat a jelentkezők.

Boda József, a Codecool társalapító-ügyvezetője szerint a cégnél tisztában vannak vele, hogy a válság miatt a hétköznapi megélhetés is kihívás azoknak, akik akár már hetek óta munkajövedelem nélkül élnek, ezért képzéseik mellé az állam által bejelentett, új Diákhitel nevű konstrukciót is kínálni fogják. Ennek visszafizetése nem okoz majd gondot a diákjaiknak, mivel olyan képesítést szereznek, amellyel jó eséllyel munkához jutnak majd – mondja az induló képzéseik kapcsán.

Az állami támogatásnak köszönhetően a képzési díjak jelentős részétől mentesülnek a képzésekre jelentkezők, a diákhitel-konstrukció pedig azt is biztosítja, hogy a tanulók teljes figyelmüket új szakmájuk megszerzésére tudják összpontosítani.

A Codecool egyik befektetetője az a Lead Ventures, mely alapjaiban a Mol olajipari óriás forrásai mellett állami bankok tőkéjét is kezeli.


Frissítés: bejelentkezett két újabb szereplő

A Green Fox Academy még március 30-án indította el #Stayathome Coding Camp néven ingyenes, 3 hetes, online kurzusát azok számára, akik a járvány miatt kialakult válságban nem tudják folytatni a munkájukat, vagy az otthoni munkavégzés mellett belefér a hétköznapjaikba pár óra tanulás. A programozóiskola célja a kurzus indításával az volt, hogy segítse a nehéz helyzetbe kerülőket, és szélesebb közönség számára is lehetőséget adjon a programozás alapjainak megismerésére: a kurzusokra már eddig több mint 6000 jelentkezés érkezett.

Mint a Forbes.hu-hoz este eljuttatott közleményükben írják, a Green Fox Academy üdvözli a kormány kezdeményezését, hiszen az állami támogatás bejelentése összhangban van a céljaival, és lehetőséget ad arra is, hogy a karrierváltásra készítő online képzésre jelentkezők mellett a kedvcsináló #Stayathome Coding Camp résztvevői is tovább folytassák tanulmányaikat. Az online kurzus előnye amellett, hogy szélesebb közönség számára teszi lehetővé a képzésbe való bekapcsolódást, hogy az eddig csak Budapesten folyó képzést a vidéken élők előtt is kinyitja.

A Green Fox Academy már kidolgozta az online képzések indításának kereteit, a pontos tananyagot és feltételeket a kormányzati intézkedések bejelentését követően, azzal összhangban teszi elérhetővé. Az állami támogatás felhasználását biztosító képzéshez kapcsolódóan ugyanakkor már megnyílt az előjelentkezés az iskola weboldalán

A kormányzati intézkedésekre reagálva a Progmasters is lépett: többféle online képzéssel készülnek, amelyekre a mai napon elindították az előjelentkezést.

Az IVSZ által auditált programozóiskola a teljes karrierváltást lehetővé tevő 6 hónapos programozó kurzus mellett, rövidebb idejű továbbképzéseket is elindít, így pár hetes, illetve néhány hónapos scrum master, manuális és automatizált tesztelő, IT-szervező, webfejlesztő, valamint product owner képzéseket is elérhetővé tesz.

A programozóiskola a felvételi előtt állókat karrier-tanácsadással segíti az érdeklődésüknek és az igényeiknek leginkább megfelelő képzés azonosításában, míg végzett hallgatóit az elhelyezkedésben támogatja jelenleg 54 IT partnercége bevonásával. A felvételi feltételek képzésenként eltérőek, jellemzően azonban a soft skillek és a korábbi munkatapasztalat számítanak, illetve egyes esetekben a nyelvtudás, ugyanakkor programozói alapképzettség egyik képzéshez sem szükséges.

Oszd meg!