Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Praktiker

Kétszer annyi napozóágyat vettünk a harmadik leggazdagabb magyartól 2020-ban, mint előtte

Közzétette a legfrissebb adatait a Praktiker: szépen pörgette a felújítási láz a barkácspiacot, az áruházlánc 76 milliárd forintos árbevételre tett szert tavaly. Jól fogyott a napozóágy, a festék és a kertészeti eszközök, de továbbra is kelendőek a padlólapok és a csemperagasztók is.

Jelentősen növelte forgalmát 2020-ban a Praktiker, tudatta szerkesztőségünkkel sajtóközleményben az áruházlánc. 76,23 milliárd forintos nettó árbevételt ért el tavaly, 2019-ben ugyanez a szám 67,9 milliárd forint volt. Idehaza 20 áruházat és egy webshopot működtetnek, utóbbi a forgalom közel 10 százalékát adja, ezzel tavaly a tizennegyedik legnagyobb forgalmú webáruháza lett (a GKI frissen kiadott listája szerint).

A Praktiker piaci részesedése mintegy 32-33 százalék Magyarországon. 340 beszállítójuk 85 százaléka magyar cég.

És hogy mit kerestek leginkább a magyarok 2020-ban? A lakásfelújítási láz miatt jól fogyott a festék, illetve a kertészettel kapcsolatos termékek is: zöldhulladékok gyűjtéséhez alkalmas zsákok, virágok, kerti szerszámok, virágföld, balkonládák, kaspók, trágyák, tápoldatok is.

Szintén kimagasló volt a kereslet a pihenéshez való termékek esetében is, például népszerűek voltak a grill eszközök és a faszén, a napozóágyak forgalma pedig megduplázódott tavaly.

Éves forgalom szempontjából az első öt helyen továbbra is a hagyományos barkácspiaci termékek szerepelnek: padlólapok, csemperagasztó, száraz beton, de előkelő helyen szerepel a fehér falfesték is.

2020-ban a Praktiker felújította a pécsi, a budapesti Bécsi úti és Váci úti áruházait is, idén a Mester utcai, a miskolci és a szombathelyi áruházak modernizálása jön, több százmillió forintos összegben.

Veres vs. Felcsuti

A Praktikert 2016-ban vásárolta meg a Wallis Asset Management Zrt., melynek közvetett tulajdonosa a Forbes milliárdoslistáján Mészáros Lőrincet és Csányi Sándort követő harmadik leggazdagabb magyar, Veres Tibor. Veres vagyonát legutóbbi becslésünk során 258,6 milliárd forintra tettük.

A Praktikerért annak idején egy másik topmilliárdos, a listán az ötödik helyen szereplő Felcsuti Zsolt, az MPH Holding tulajdonosa is bejelentkezett. Felcsuti 2019 januárjában a Forbesnak adott interjújában azt nyilatkozta,

nincs benne hiányérzet, amiért végül nem szállt be.

A Wallis Asset Management portfóliójában lévő Autowallis Nyrt. szintén ma számolt be a legfrissebb, 2021 első negyedévének adatairól: a cég árbevétele 142, EBITDA-ja 188 százalékkal bővült az év első három hónapjában.

Borítókép: Praktiker
Oszd meg!