Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Forrás: Budapesti Corvinus Egyetem Facebook-oldala

Portfolio: Kétnyelvű egyetem lesz a Corvinusból

Barta Mártonnal, a Budapesti Corvinus Egyetem stratégiai igazgatójával készített interjút a Portfolio.hu. Az egyetem ambiciózus célokat tűzött ki maga elé, a középtávú cél a kétnyelvűség, később viszont szeretne Közép-Európa vezető gazdasági egyeteme lenni.

A stratégiai igazgató mint pozíció tavaly nyár óta létezik a Corvinuson, csapatának fő feladata az egyetemi vezetés döntéseinek szakmai alátámasztása mellett az, hogy koordinálja a megújulási kezdeményezéseket, illetve ők felelősek az akadémiai minőségügy és a tehetséggondozási programok koordinációjáért, és a digitális megújulásért is. Barta Márton stratégiai igazgatóval a Portfolio.hu készített interjút.

A Corvinus évek óta megújulási perióduson megy keresztül, egyik kiemelt célja, hogy a következő években kétnyelvűvé váljon. Az egyetemre már most is sok külföldi cserediák érkezik, de nemzetközinek (ahol az oktatók is nagy számban külföldiek, és két nyelven folyik az oktatás) nem mondható. Barta el tudná képzelni, hogy mesterképzést egy idő után csak angolul indítsanak el (a doktori képzések nyelve ma már elsősorban az angol).

Barta az interjúban arról is beszélt, hogy ha minden a tervek szerint halad, reális célkitűzés lenne, hogy a következő évtized végére a Corvinus a szakterületén Európa 100, a világ 200 legjobb egyeteme között szerepeljen: ez gyakorlatilag közép-európai vezető szerepet jelentene.

Ehhez több területen is fontos fejlesztések, változtatások szükségesek. Az egyik az egy oktatóra jutó hallgatók száma, ami 20 körül lenne ideális (most 30 diák jut egy oktatóra), de a kutatási teljesítmény is fontos fejlődési terület, az egyetem célkitűzése, hogy a jelenleginél jobban beágyazódjon a nemzetközi akadémiai életbe.

Barta beszélt még az új teljesítményértékelési és -elismerési rendszerről, az alumni-közösségépítésről és a “TO-s (tanulmányi osztályos) nénik” korszakának lezárásáról is. A teljes interjú itt olvasható.

Borítókép: Budapesti Corvinus Egyetem (Facebook-oldal)

Oszd meg!