rövid hír

Zuhan a forint, a rubel a földbe állt, világszerte esnek a tőzsdék a háború miatt

Forbes
2022. február 24. 2 perc olvasás

Világszerte minden eszközosztály megérezte a háborút. A tőzsdék zuhannak, a fejlett gazdaságok állampapírjai és az arany ralizik, a kriptopiacon minden vörös.

Világszerte zuhannak a tőzsdemutatók, a nyitás előtti kereskedésben is látszik, hogy a hazai és az uniós részvénypiacok is óriási mínuszban fognak nyitni a háború miatt.

A forinton már nagyon látszik a háború, éves mélypontjára esett az euróval szemben, a 365-ös szinten jár most, két nap alatt 10 forintot gyengült a keresztárfolyam. A dollár szemben még nagyobb az esés, mivel a világ legkeresettebb devizája is erősödik: a forint nagy, közel 2 százalékos eséssel a 325-ös szintre érkezett, két napja még a 313-ason volt. A forint mozgását az elmúlt hetekben is a háborús feszültség mozgatta leginkább, a háború pedig csak ma kezdődött el igazán, így nem tudni, meddig gyengülhet a hazai deviza.

Az euró-forint keresztárfolyam. Forrás: Trading View

Az orosz rubel még rosszabbul néz ki, gyakorlatilag függőleges a mai chart, a dollárral szembeni 85-ös árfolyamon történelmi mélypontra esett.

A rubel dollárral szembeni árfolyama az elmúlt 10 évben.

Az olaj ára emelkedik a geopolitikai kockázatok miatt, 100 dollárra ért, ahol a 2014-es olajpiaci összeomlás óta nem volt. Az arany és az ezüst árfolyama is emelkedik.

A kereskedők a klasszikus menekülőeszközöket választják, emelkedik az arany, a dollár és a fejlett gazdaságok állampapírjainak árfolyama.

A kriptopiacon, ahol szabályozatlan, megszakítás nélküli a kereskedés és alacsony a piaci kapitalizáció, azonnal látszanak a geopolitikai feszültségek: a stablecoinokon kívül minden eszköz árfolyama meredeken zuhan. A bitcoin jegyzése 35 ezer dollár alá esett, az etheré 2300 dollár környékén keres támaszt.

Oroszország megtámadta Ukrajnát