Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vakcina CDC // Unsplash

Kevésbé véd a Pfizer az omikron-variánssal szemben – A kutatók szerint ez valamennyire aggasztó, de nem kell pánikolni

A dél-afrikai kísérleteken alapuló laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a Pfizer-vakcina antitestjei akár negyvenszer kisebb hatékonyságot mutatnak az omikron-variánssal szemben. A kutatók szerint ugyanakkor az emlékeztető oltások az új variáns ellen is jelentős előnyökkel járnak – írja a The New York Times a kedden publikált kutatás eredményéről.

Az új változaton végzett első hivatalos tanulmány alapján a Pfizer védőoltása ugyan gyengébben teljesít az omikronnal szemben, ugyanakkor a háromszor oltott és a koronavírussal természetes úton megfertőződött páciensek antitestjei sokkal hatásosak voltak a variáns ellen is. Ez arra utal, hogy az emlékeztető oltások előnyökkel járnak.

Fertőzőbb, mint a korábbi variánsok

A kutatást végző Africa Health Research Institute virulógusai hangsúlyozták, hogy a védőoltásoknak a neutralizáló antitestek csak egy részei, így a mostani kutatás csak egy részét mutatja meg a védelemnek. A kutatást irányító Alex Sigal a The New York Timesnak azt mondta, hogy nagyszámú fertőzésre számítanak, de ez nem feltétlenül okozza majd az ellátórendszerek összeomlását, szerintük a járványt kontroll alatt lehet tartani.

A kutató hozzátette, előzetesen tartottak attól, hogy az eddigi oltások semmilyen védelmet nem nyújtanak az új variánssal szemben, szerencsére ez a hipotézisük megdőlt.

Ugyanakkor a variáns sokkal fertőzőbb, mint a vírus korábbi verziói, az oltottak és a korábbi betegek kevésbé védettek, mint a korábbi variánsokkal szemben.

A Dél-Afrikában felfedezett új koronavírus-variánsról korábban mi is beszámoltunk.

Kiemelt kép: Vakcina CDC // Unsplash

Oszd meg!