Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pfizer: hamarosan csecsemőket is olthatnak a vakcinával

Foyltatja a Pfizer az oltás tesztelését a fiatalabbakon is. Ha az eredmények sikeresek, hamarosan a félévesek is megkaphatják a vakcinát.

A vizsgálatokban összesen 4500 gyerek vesz majd részt, a tesztek több mint 90 helyszínen, így az Egyesült Államokban, Finnországban, Lengyelországban és Spanyolországban is zajlanak – szemlézett a Reuters.

Kisebb dózist kapnak, mint a felnőttek

Az 5-11 éves korosztály tagjai a normál adag harmadát, azaz 2×10 mikrogrammot, míg a 6 hónapos és 5 éves közöttiek 2×3 mikrogramm dózist kapnak majd.

A cég már korábban azt nyilatkozta, hogy amennyiben a tesztek sikerrel záródnak,

Amerikában már szeptemberben benyújtanák az engedélyezési kérelmet a 2-11 év közöttiek oltására.

A 6 hónapos és 2 éves korosztály eredményeit október-november környékére várják.

A Pfizer-Biontech közös oltását már számos helyen engedélyezték 12 év kor fölött az USA-ban, Kanadában és európai országokban is. Az érintett korosztály a felnőttekhez hasonlóan 30 mikrogrammnyi oltást kap. Az első vakcinát már hétmillió tinédzsernek adták be az USA-ban – derült ki az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központjának adataiból.

A szakértők szerint a gyerekek és fiatalok oltottsága kritikus lépés a nyájimmunitás elérésében és a koronavírus-járvány megfékezésében.

12 éveseknél is biztonságos a Pfizer oltása

Vizsgálják a minimális kockázatokat

A kutatások ugyanakkor külön figyelmet fordítanak azokra a vizsgálatokra, amik a szívgyulladás és az mRNS-alapú vakcinák közötti esetleges kapcsolatra fókuszálnak.

Ritka esetben enyhe szívgyulladást okozhat a Pfizer koronavírus-vakcinája

Az izraeli egészségügyi minisztérium korábban arról közölt adatokat, hogy csekély számú, főleg fiatal férfiakat érintő szívizomgyulladásos esetet találtak Izraelben, ami összefüggésben lehet azzal, hogy mindannyiukat a Pfizer vakcinájával oltották be.

Fotó: Marco Verch / Flickr

 

Oszd meg!