Üzlet

Jön a Pfizer szupervakcinája, Amerikában már az engedélyezésnél járnak

Forbes
2021. augusztus 16. 3 perc olvasás

A „booster” oltást minden 16. évnél idősebb amerikainak adnák, jelentősen több antitestet termel, mint az első két dózis.

Benyújtotta az engedélyezési kérelmet a Pfizer és a Biontech a szupervakcinára az Egyesült Államokban. A „booster”, azaz emlékeztető vagy gyorsító hatású oltást minden 16. életévét betöltött amerikai állampolgárnak adnák – írja a CNBC. A klinikai tesztek első fázisa sikerrel zárult,

az oltóanyag „jelentősen több antitestet” generált a koronavírus alapverziója és a mutánsok ellen is ahhoz képes, mint amennyit az első két oltás.

A kísérleti alanyok a harmadik adagot az második után nyolc-kilenc hónappal kapták meg. A Pfizer vezérigazgatója a vállalatok közös közleményében azt írta, hogy a további tesztek valószínűleg gyorsan lefutnak és minél hamarabb beadják az eredményeket az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságnak (FDA), majd világszerte minden illetékes, állami hatóságnak.

Az amerikai hatóságok épp pénteken engedélyezték a booster oldást a Pfizer és a Moderna vakcinájából minden amerikainak, akinek legyengült az immunrendszere, köztük a HIV-fertőzötteknek, a rákos betegeknek és a szervátültetésen átesetteknek.

A vizsgálatok ugyanis azt mutatják, hogy a legyengült immunrendszerrel rendelkezők szervezete nem termel elég antitestet két dózis után.

Tényleg kell évente egy oltás?

Másoknak egyelőre nem ajánlják a harmadik kört, bár Anthony Fauci, a Fehér Ház egészségügyi főtanácsadója, aki a tengerentúlon a járvány elleni védekezés egyik arca, azt mondta: valószínűleg mindenkinek kell majd évente egy oltás. Ezt a vakcinagyártók már mondogatják egy ideje, szerintük a koronavírus ellen az influenzához hasonlóan kell majd védekezni.

A Pfizer-Biontech vakcinája. Fotó: Biontech
Először Amerikában, majd világszerte beadják az engedélyezés iránti kérelmet. Fotó: Biontech

A Pfizer az izraeli adatokra mutogat: a delta variáns fertőzése ellen csak 39 százalékos a kétdózisú oltóanyaguk, pedig az alapverzió ellen még 95 százalékos volt a vakcina hatékonysága. A súlyos szövődmények ellen azonban még mindig jól véd a Pfizer oltása, legalábbis az izraeli kórházak adatai szerint.

A Biontech alelnöke, Karikó Katalin korábban az RTL Klub híradójának elmondta, nem ért egyet a vakcinák szabadon keverésével. Szerinte a harmadik oltás tekintetében különbséget kell tenni azok között, akiket azt megelőzően vektorvakcinával, vagy mRNS-alapú vakcinával oltottak.

Borítókép: Marco Verch / Flickr