Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

CDC / Unsplash

Két dózisban hatásos a Pfizer és az Astrazeneca a delta variáns ellen

Egy átfogó kutatásban a két dózissal beoltott lakosság védettségét elemezte az angol népegészségügyi hivatal.

A Pfizerrel beoltottak 88 százaléka, az Astrazenecával beoltottak 67 százaléka szerzett védelmet a koronavírus delta variánsával, illetve annak tüneteivel szemben – publikálta a New England Journal of Medicineben kutatása eredményeit a brit Public Health England. A szervezet megjegyzi, hogy ez csak enyhe hatásfokcsökkenés az eredeti alfa variánssal szembeni védettséghez képest – számolt be róla a Reuters.

Az Astrazeneca esetében ez nagyobb hatásfok, mint amit a klinikai vizsgálatok alapján vártak az oltástól – írja a tanulmány.

Egy izraeli kutatás korábban arra jutott, hogy a kétdózisú oltások kevésbé védenek a fertőzés enyhe tüneteinek megjelenésétől, ugyanakkor a súlyos betegség elleni védelemben hatékonyabbnak bizonyultak.

Egy dózis nem dózis

A kutatás azt is vizsgálta, hogy mire számíthatnak azok, akik csak az első dózist vették fel. Ebben az esetben

a Pfizer százalékban, az Astrazeneca pedig az oltottak százalékában mutatott védelmet, a vírus delta variánsának fertőzőképességéhez miatt az emberek nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Más vakcinák

Laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatok szerint az egydóziusú Johnson & Johnson oltóanyag (Janssen) is megfelelő védelmet nyújt a delta variánssal szemben.

Korábban a Forbes.hu is beszámolt róla, hogy hatékonysága és előnyei ellenére a Janssen vakcina nem robbantott bankot.

Mika Baumeister / Unsplash
A Janssen egydózisú vakcina hatékonysága is kielégítő. Forrás: Mika Baumeister / Unsplash

Az Aljazeera idézi, hogy az orosz Szputnyik oltásnál is az első megismerhető orosz kutatások 90 százalékos hatékonyságot mutatnak a vírussal szemben, igaz, szintén nem szélesebb lakossági mérések alapján.

Borítókép: CDC / Unsplash

Oszd meg!