Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója és Varga Mihály pénzügyminiszter - 2021. július 26-án budapesti sajtótájékoztatójukon. Fotó: Varga Mihály/Facebook

Pénzeső a kormánytól: akár 1,5 milliárdot is kaphatnak startupok

A kormány a Széchenyi Alapok alapkezelőn keresztül 10 milliárd forintot fektet be a magyar startup cégek támogatásába – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint. 

Az induló vállalkozások 300 millió forint és 1,5 milliárd forint közötti összegeket igényelhetnek – emelte ki Varga.

A kormány célja, hogy az állami támogatással a magyar startupok és a gazdaság is nyerjen, a befektetések megtérüljenek és további befektetéseket vonzzanak az országba – jegyezte meg a pénzügyminiszter.

Varga még júniusban beszélt arról, hogy összesen 540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázat jelenik meg a következő két hónapban. Ez a mostani bejelentés is ennek a része.

Eddig sem szűkölködtek az állami forrásokban

A magyar állam már így is a legnagyobb finanszírozója a hazai startup ökoszisztémának. A legaktívabb a területen a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) alá tartozó Hiventures, ami a magvető fázistól az érettebb cégekig helyez ki tőkét, sőt akár 1 milliárdos finanszírozást is biztosítanak most már.

Az MFB és a szintén állami Eximbank azonban piaci szereplőket is bízott már meg forráskezeléssel, a Mol-os hátterű, de az olajcégtől függetlenül működő Lead Ventures is kezeli például a pénzük egy részét. A Jeremie-forrásokból részesülő alapok szintén aktívak a piacon.

Az újabb forrást kapó Széchenyi Alapok velük (is) kell, hogy versenyezzen. A magyar startup piacon ugyanakkor az Európai Beruházási Alap (EIF) is igen aktív, tőlük több alapkezelő is nyert el forrásokat közvetlenül (Euroventures, Dayone Capital, OXO), közülük többen privát tőkét is meg tudtak szólítani, amivel növelni tudták alapjaik méretét.

Ahogy legutóbbi startup riportunkban is írtunk róla, az adatok azt mutatják, nyílik az olló a startupok között, az egyik különbség a piaci sikeresség tekintetében az, hogy milyen hátterű befektető száll be a cégbe.

Kapcsolódó:

Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója és Varga Mihály pénzügyminiszter – 2021. július 26-án budapesti sajtótájékoztatójukon. Fotó: Varga Mihály/Facebook

Oszd meg!