Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jakab Ferenc. Fotó: PTE ÁOK

Pécsi virológusok: egy orrspray hatóanyaga is hatásos a koronavírus ellen

Az egyik itthon is kapható orrspray hatóanyaga potenciálisan alkalmas lehet gyógyszerként a koronavírus ellen – jelentették be az ezt vizsgáló nemzetközi konzorciumban résztvevő pécsi virológusok. 

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont (SzKK) virológusai nemzetközi projektben segítik a koronavírus elleni küzdelmet. Az Ursapharm Arzneimittel és a CEBINA egy közös klinikai tanulmányban vizsgálja az antihisztaminként ismert azelasztin-hidrokloridot, mint potenciális terápiás szert a COVID-19 elleni küzdelemben. Ebben a munkában segítik őket a PTE SzKK munkatársai. 

A COVID-19 járvány idején számos gyógyszergyár a már meglévő készítményeit új nézőpontból vizsgálja, hogy vírusellenes tulajdonságokkal rendelkező gyógyszerként újra felhasználják a SARS-CoV-2 vírus ellen. 

A pécsi virológusok munkájáról tavaly nyáron a Next különszámunkban írtunk. Jobb szélen Jakab Ferenc.

A pécsi virológusok munkájáról tavaly nyáron a Next különszámunkban írtunk. Jobb szélen Jakab Ferenc.

Ilyen, a vírus ellen bevethető összetevő lehet azelasztin-hidroklorid, ami megtalálható a gyógyszertárakban is kapható orrspray-ben. A kutatók nem nevesítik külön, de ez az Allergodil. Nagyon fontos: a mostani eredmények nem azt jelentik, hogy az orrspray hatásos a vírus ellen, vagyis:

senki ne rohanjon emiatt a patikába megvenni a készítményt. 

A nemzetközi kutatás célja az azelasztin-hidroklorid potenciális SARS-CoV-2 fertőzés elleni hatásának igazolása a betegek szervezetében – írják Facebook oldalukon a pécsi virológusok. Az azelasztint egyébként évek óta sikeresen alkalmazzák az antiallergiás terápiában. 

Fontos eredmény a pécsi kutatóktól

A Bécsi Egyetem kutatója, Dr. Robert Konrat professzor egy általa kifejlesztett új szoftveres eljárás segítségével ismert gyógyszerek lehetséges antivirális hatását vizsgálta. Ezen kutatások alapján a CEBINA GmbH munkatársai számos, már ismert gyógyszert választottak ki tesztelésre.

A laboratóriumi vizsgálatokat a Jakab Ferenc professzor (borítóképünkön) által vezetett Virológiai Nemzeti Laboratóriumban (PTE SzKK) végezték.

Az azelasztin-hidroklorid erős vírusellenes hatása miatt potenciális gyógyszer lehet a SARS-CoV-2 ellen, amelyet emberi orrszövet modellben is kimutattak a pécsi kutatók.


A héten megindult a klinikai vizsgálat Németországban annak igazolására, hogy az azelasztint tartalmazó orrspray képes-e visszaszorítani az orrnyálkahártyán a vírus megtapadását és szaporodását a fertőzés korai szakaszában, ezáltal megakadályozva a COVID-19 betegség kialakulását, vagy pozitívan befolyásolva a betegség lefolyását és súlyosságát.

A külföldi klinikai vizsgálatokkal párhuzamosan a pécsi virológusok, farmakolóusok és a CEBINA a magyar klinikai tesztelés tervezését is megkezdték.

Az osztrák, magyar és német kutatók úgy vélik, hogy amennyiben a közelgő klinikai vizsgálatok pozitív eredménnyel zárulnak, az áttörést jelenthet a vírusok terjedésének ellenőrzésében, és a jelenlegi járvány visszaszorításában.

Borítókép: Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője. Fotó: PTE ÁOK

Oszd meg!