Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Patinás fociklub cserélhet gazdát, Mészárosék nem szállnának be

Új tulajdonos és támogató érkezhet Diósgyőrbe a DVTK focicsapatához. A sajtóértesülést a Mészáros Csoport cáfolta a Forbes megkeresésére.

Leisztinger Tamás kiszáll a diósgyőri labdarúgásból és eladja klubot működtető gazdasági társaságot – tudta meg a Goal.com. A portál úgy tudja, hogy a kiesés ellen küzdő klubnak hamarosan két vállalkozás lehet az új tulajdonosa és egy új főtámogató is érkezik. Az egyik lehetséges új tulajdonos a portál szerint a Mészáros Csoporthoz tartozó Dereszla Borászat lehet.

Frissítés

Ahogy cikkünk élesítése után jeleztük, megkerestük a Mészáros Csoportot a hírrel kapcsolatban. A kommunikációs igazgatóság azt írta, „nem tudjuk megerősíteni a Goal.com információit”.

10 milliárd forintot toltak bele

Leisztinger Tamás éppen tíz esztendeje vette át a diósgyőri futball finanszírozását. Másfél hónapja a klub internetes oldala Sántha Gergellyel, a DVTK elnökével készített interjút, amelyben többek között ez is olvasható: 

„Leisztinger Tamás saját vagyonából tíz év alatt több mint 5 milliárd forintot invesztált a DVTK-ba. Ezen felül az ő, valamint a DVTK management-je által mozgatott kapcsolatrendszerből legalább ekkora mértékű TAO forrás érkezett a DVTK-hoz. Ez arányait tekintve sokszorosa annak a támogatási mértéknek, ami a tulajdoni hányad alapján az Arago Holdingra esne, ez szintén a DVTK, illetve az észak-magyarországi sport fejlesztése melletti elköteleződésünket mutatja.”

A patinás, idén 110 éves klub nem túl fényesen ünnepli az évfordulót, jelenleg a kiesés ellen küzdenek az első osztályban, az utolsó, 12. helyen szerepelnek 10 pontjukkal. Igaz, egy meccsel kevesebbet játszottak, mint a 10. helyen szereplő Újpest. A ma esti Honvéd-Diósgyőr igazi kiesési rangadó lesz, mivel a tavaly új tulajdonoshoz került kispesti csapat mindössze egy ponttal előzi meg a borsodiakat.

A hír annak fényében is érdekes, hogy – mint ahogyan korábban írtunk is róla – az Arago-csoport beszállt az egyik kassai focicsapat, a másodosztályban játszó FC Košice nevű szlovákiai klubba.

Az Arago a Forbes gazdaglistáján a 13. helyen szereplő Leisztinger Tamás érdekeltsége, a vállalkozó vagyona a 2020. januári számításunk szerint 93,5 milliárd forint volt. (A milliárdos egy hellyel előzi meg a listán Bige Lászlót, akit épp a minap vettek őrizetbe.)

Mészáros és a Hell is érdeklődik

Az eddigi tulajdonost a szállodaiparból és a Kopaszi-gát botrányos átjátszásáról ismerhették a legtöbben, amin Leisztinger cége rövid idő alatt milliárdos vagyont keresett a kerületi vezetés hathatós segítségével. (Az akkori becslések szerint akár ötmilliárdos veszteség is érhette az önkormányzatot.) Most a hozzá köthető offshore hátterű cég nyert el épp egy BKV-tendert.

2016-ig övé volt Hunguest Hotels szállodalánc, de a csoportot eladta (mint arról írtunk korábban, a vevő Mészáros Lőrinc érdekeltsége, az Opus Global Nyrt. volt.) Ugyanebben az esztendőben megvált a Fejér megyei agrárcégeitől is és úgy tűnik, most a diósgyőri csapatot is eladja.

Az egyik vevő a Goal.com szerint a borsodi Bodrogkeresztúron bejegyzett Dereszla Borászat, vagyis Mészáros Lőrinc érdekeltsége, a másik vevő egy egészségügyben érdekelt vállalkozás, ezt nem nevezték meg. Ahogy azt fent is jeleztük, a csoport nem erősítette meg a vételi szádékot.

Felcsút után DVTK?

Az mindenképpen kérdéseket vetne fel, ha a Mészáros-féle Búzakalász 66 Kft. többségi érdekeltségébe tartozó Dereszla beszállna a diósgyőri fociba, hiszen Mészáros Lőrinc elnökli a szintén az NBI-ben szereplő, a TAO-források által leginkább támogatott Puskás Akadémia mögötti alapítványt (a klubot Orbán Viktor kormányfő alapította). Az Eszék focicsapatában is érdekelt Mészáros így két, azonos bajnokságban szereplő klubnál lenne meghatározzó szereplő.

A lehetséges főtámogató neve is ismerősen csenghet: a Hell energiaitalgyártó megirigyelhette az osztrák Red Bull sikereit, és főtámogatónak száll be a sereghajtó klubhoz (igaz, a Red Bull nemcsak főtámogató de tulajdonos is Salzburgban valamint Lipcsében).

A cég központja egyébként Miskolc mellett, Szikszón van. A földrajzi egybeesésen túl nem lenne meglepetés, ha újabb, a kormány által támogatott cégcsoport (amely a külpiacokon is rendkívül sikeres) jelenne meg a magyar futballban.

Oszd meg!