Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pár év múlva az enyészeté lesz a Titanic, de valaki ebben is talált piaci rést

A mélytengeri baktériumok hihetetlen sebességgel pusztítják a Titanic roncsát. Egy vállalkozás persze azonnal lecsapott a szenzációra, és jegyeket árul „az utolsó látogatásra”. Mellesleg a pusztulás ütemét is segíthetnek megbecsülni a turisták.

Renata Rojas még csak öt éves volt, amikor apja után pedálozott az uszonyával Mexikó partjaitól nem messze. Apja egyszer csak mutatott neki valamit az óceánfenéken: egy repülőgép roncsát világította meg a napfény. Ez volt az a pillanat, amikor Renata életre szóló szerelemre lobbant az óceán iránt.

Aztán hosszú évekig tanult búvárkodni, és 2019-ben élete nagy álma teljesülhet: testközelből megnézheti az elsüllyedt Titanic roncsát.

Az idő pedig sürgeti: a mélytengeri baktériumok gyors ütemben pusztítják a hajóroncsot, és szakértők szerint alig több, mint 20 év múlva az el is tűnhet. Így lehet, hogy Renata az utolsó látogatók egyike lesz.

Az expedíció ugyan alapvetően kereskedelmi jellegű, ám valójában tudományos célja is van: a kiválasztott, fizetős turisták csoportja 3D-eszközökkel segítenek abban, hogy a Titanic emlékét megőrizzék  következő generációknak – írja a BBC.

Kate és Leonardo

A Titanic 1912. április 12-én ütközött neki egy hatalmas jéghegynek, kettétört, és legalább 1500 utasa meghalt. A hatalmas hajó az angliai Southamptonból New Yorkba tartott, és Kanada partjaitól mintegy 600 kilométerre, 3,8 kilométer mélységig süllyedt. A baktériumok szinte teljesen elpusztították az évtizedek alatt a hajótestet, ahogy Lori Johnston mikrobiológus – és a roncs hatszoros látogatója – fogalmazott: „ma nagyobb élet van a fedélzeten, mint amikor a hajó működött”.

Mire Robert Ballard és csapata 1985-ben megtalálták a hajóroncsot, ezek a speciális proteobaktériumok már átvették a hatalmat. Miután itt azonosították őket először, a Halomonaes titanicae nevet kapták. A hajóroncs élősködői naponta mintegy 180 kilogramm fémet képesek felzabálni, márpedig ha a pusztítás ilyen ütemben megy tovább, akkor 20, de legfeljeb 50 évig lesz még felismerhetően hajóroncs alakja Kate és Leonardo egykori Titanicjának.

És itt a piaci rés

Az üzleti lehetőséget persze azonnal meglátta egy élelmes vállalkozó. Igaz, az OceanGate expedíciói nem pusztán turisztikai célúak. 2009-es alapítása óta a cég 13 felfedezőutat szervezett különböző elsüllyedt hajók roncsaihoz, például az Andrea Doria óceánjáróhoz, amely Genovából próbált eljutni New Yorkba, 1956-ban, vagy a Puget Sound tengerészeti kikötő közelében elsüllyedt SS Dixhez.

Missziós specialisták – így nevezi a cég azokat a bátor vállalkozókat, akik 11 napot eltöltenek majd jövő nyáron a Titanic-roncs elemzésével. A bázisuk egy hajó lesz, és az a terv, hogy legalább egyszer lemerülnek a roncshoz. A mélyben pedig egy tengeralattjárón segítik majd a szakembereket: elkészítik a Titanic 3D-s makettjét, teljesen élethűen, a pusztulás mértékét a legapróbb részletekig megmutatva azon.

A 11 napos kaland nagyjából 105 ezer dollárba kerül, éppen annyiba – persze az inflációval korrigálva -, mint az 1912-es Titanic-hajóút.

A vállalkozás nem veszélytelen: a víz hőfoka abban a mélységben 1 Celsius-fok, a nyomás pedig életveszélyesen erős. Ezért persze nem jelentkezhet akárki: alaposan megvizsgálják, hogy az expedíció tagjai alkalmasak-e a nagy útra.

Éppen olyan eltökélt jelentkezőket várnak, mint Renata Rojas: az egyik – talán a legfontosabb – kritérium a búvártapasztalat, de nem árt a Titanic iránti szenvedély sem. Márpedig Renata már gyerekkorában, 1953-ban belezúgott a sztoriba – ekkor látta először a tragédiáról szóló, fekete-fehér filmet. A mai napig gyűjti a hajóról szóló cikkeket, képeket, minden filmet megnéz, minden könyvet elolvas a témában.

Amikor 1985-ben megtalálták a hajóroncsot, Rojas azonnal elhatározta, hogy tengerkutató lesz. Személyesen találkozott Ballarddal, aki közölte vele, hogy senki sem fog még egyszer a helyszínre eljutni. Rojas összetört, és visszatért eredeti szakmájához. Egy bankban dolgozott előzőleg.

Aztán a tévében látott egy filmet arról, hogy Williem F Buckley tengeralatjáróval megnézte a Titanic roncsait, és akkor újra reménykedni kezdett. 2012-ben, a tragédia 100. évfordulóján befizetett a Deep Ocean Expeditions által meghirdetett útra, de az expedíciót az utolsó pillanatban lefújták.

Anglia, Franciaország, Kanada és az USA kormányai azóta is vitatkoznak arról, jó ötlet-e, hogy magáncégek szervezzenek Titanic-néző túrákat.

Oszd meg!