Üzlet

Palkovics hangján mondott beszédet az OTP szuperszámítógépe

Forbes
2022. január 31. 2 perc olvasás

Átadták az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az OTP Bank együttműködésével megvalósult szuperszámítógép hardverének első, önállóan működő egységét. A gép Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangján szólalt meg hétfőn Budapesten, az OTP Bank székházában.

Hároméves fejlesztés, 7,3 milliárd forintos költség után beüzemelték az OTP Bank szuperszámítógépének első egységét, adta hírül az MTI. A fejlesztésből 2,5 milliárd forintot az ITM biztosít.

A most átadott szuperszámítógéppel a legkorszerűbb, mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló, magyar nyelvi modellt fejlesztenek. Ez egyebek mellett telefonos ügyfélszolgálatokon képes kezelni akár a teljes banki folyamatot, mondta az átadáskor Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki szerint a kormány célja a gyorsabb és hatékonyabb szolgáltatások nyújtása közigazgatás, oktatás és az üzleti élet területén is.

A második leggazdagabb magyar Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója Magyarország számára is fontos mérföldkőnek nevezte a digitális fejlesztésekben a tárcával aláírt együttműködést, és a megvalósuló fejlesztést.

A bankcsoport a SambaNova Systems-szel kötött megállapodást a szuperszámítógép létrehozásáról, a cég élen jár az MI alkalmazások futtatásához szükséges legfejlettebb szoftverek és hardverek megalkotásában. 

Az OTP Bank és a tárca 3 évre kötött együttműködési megállapodást a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésére alkalmas szuperszámítógép létrehozásának finanszírozásáról – mondta Csányi Péter, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

A jelenlegi öntanuló magyar modell az OTP csoport ügyféladatain alapul majd. Ezek alapján fognak egy olyan modellt kidolgozni, amely alkalmas lesz arra, hogy a magyar nyelvű ügyfélbeszélgetésből automatikusan felismerje az ügyfél szándékát, és a legjobb megoldást nyújtsa. Az új gép képes lesz a teljes magyar nyelv feltérképezésére, beleértve az összes nyelvjárást.

Borítókép: OTP Bank