Fotó: Fotó: The Orbital Strangers Project
Üzlet

Öt erős mondat a Sziget alapítójától

Zsiborás Gergő
2017. január 13. 3 perc olvasás

Gerendai tavaly júniusi címlapinterjúnkban beszélt arról, eddig háromszor állt nagyobb összeg a házhoz. Ma megcsinálta élete üzletét. 

2016 júniusában volt a Forbes címlapján Gerendai Károly és a Sziget – ahogy akkor a címlapon is írtuk, azt mutattuk be, hogy ki és hogyan keres a legnagyobb magyar fesztiválon. A közel ötórásra nyúlt címlapinterjúban a Sziget alapítója elmondta, egészen addig háromszor volt olyan életében, hogy nagyobb pénz  állt a házhoz. Az első alkalom amúgy egy Beatrice-koncert volt, ahol jegyeket és pólókat árult. Abból a pénzből, amit akkor egy este alatt keresett, vett egy autót. Nem újat és nem a legjobbat, de mégiscsak vett belőle egy autót – amivel aztán újabb üzleti lehetőségek után ment. Ahogy akkor a Forbesnak kollégái jellemezték, ő már csak ilyen: “előbb költ, aztán üzletel”. Viszi a lendület, aztán valahogy üzletté érnek a jó ötletek.

Gerendai Károly, és a Sziget másik három magyar tulajdonosa, ma megkötötték életük üzletét. A Providence Equity amerikai tőkealap úgy fektetett be a cégbe, hogy miközben a pénzéért 70%-nyi tulajdonrészt kap, a menedzsmentjogok maradtak a magyar csapatnál. Gerendaiék befektetésről beszélnek, a tranzakció inkább egy felvásárlás első lépésére hasonlít. Érthető, Gerendaiék hozzáállása is, olyan lehetőséghez jutnak, amiről nem is álmodtak. Előttük a nemzetközi piac, ami eddig, “kis magyar cégként” nem akart összejönni.

Fotó: The Orbital Strangers Project

Fotó: The Orbital Strangers Project

Júniusi címlapportrénkból válogattunk ki öt erős mondatot Gerendai Károlytól, ami segít megérteni, mit is épített fel, és miből csinálta meg élete üzletét.

Arról, hogy már gimnazistaként elköltözött otthonról: 
„Más családban is biztos elhangzott már az, hogy amíg a mi kenyerünket eszed, addig azt teszed, amit mi mondunk. Hát én úgy
döntöttem, nem eszem az ő kenyerüket. Így költöztem el”

A Sziget második évéről: 
„Hogy mennyire amatőrök voltunk, abból is látszik, hogy 26 millióról 120 millióra emeltük a költségvetést, miközben 20 százalék volt az infláció a jegyárakon semmit sem változtattunk, maradt 300 forint.”

Arról, hogy miért mentek bele, hogy az Econet megvegye a Szigetet (amit később visszavásároltak a nehéz helyzetbe került cégtől):
„Bennünk volt a félsz, hogy egy nagy, tőkeerős szereplő bejön a piacra, és agresszív terjeszkedésbe kezd. Annyi nagy nemzetközi és szakmai szereplőnek mondtunk már nemet addigra, azt hittük, előbb-utóbb kihúzzuk a gyufát.”

Arról, ahogy a pénzzel bánik: 
„Hogy legyen tartalékom vagy befektetni valóm, ez sohasem izgatott. Mit tudok megcsinálni, valóra váltani, ez érdekelt. És amint volt rá fedezet, bele is fogtam.”

Arról, hogy mikor újranősült, Tarlós Istvánt kérte fel, adja össze őket: 
„Meg akartam mutatni az ismerőseimnek is, hogy már nincs köztünk ellentét. Gesztus volt, és persze egy kis geg is.”

 

Előfizetőknek a régebbi lapszámok elérhetőek a Forbes Magyarország applikáción keresztül. Részletek és előfizetés