Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

London. Fotó: Luca Micheli // Unsplash

Osztrák-szlovák kiskapun keresztül jöhetnek haza teszt és karantén nélkül Angliából a magyarok

Mivel az EU országaiban eltérőek a korlátozások, azokat könnyen ki lehet kerülni.

Amikor június közepén a magyar kormány eltörölte a karanténkötelezettséget az országba érkező magyar és uniós állampolgárok számára, a pozsonyi reptér Facebook-oldalán azt kezdték megvitatni a szlovák kommentelők, hogy ha Budapesten keresztül utaznak haza, ki tudják kerülni az Angliából érkezőkre vonatkozó beutazási tilalmat. Csak másfél hónap telt el azóta, de mára látványosan fordult a kocka: augusztustól a hazatérő magyaroknak ad lehetőséget Szlovákia után Ausztria is, hogy megússzák a 14 napos házi karantént, vagy a 61 ezer forintos koronatesztelést.

Ennél jobban semmi se mutatja meg, hogy mekkora káosz van abból, hogy az egyes országok teljesen különböző módon, sokszor kapkodva, gyorsan változó szabályozással próbálják megakadályozni a járvány terjedését, illetve kiújulását.

A magyar rendszer végül is faék egyszerűségű volt egészen július közepéig. Csak kicsit leegyszerűsítve: június közepéig sehonnan nem jöhetett haza 14 nap szigorú hatósági karantén nélkül az átlag utas, az utána következő hónapban pedig kis túlzással bárhonnan. A dolog onnantól lett kissé bonyolultabb, hogy július közepén életbe lépett a magyar színkódos rendszer. A magyarok számára a zöldbe sorolt országokból szabad a belépés, a sárgából és vörösből viszont karanténba kell vonulni. Az induló országok megkülönböztetése mellett a másik nagy újdonság a rendszerben, hogy két negatív teszt birtokában ki lehet szabadulni a karanténból.

Ritka látvány: a Liszt Ferenc repülőtér Skycourtja teljesen kiürül 2020 áprilisában a koronavírus-járvány miatti leállásban. Fotó: BA

A rendszer életbe lépésekor 8 ország kapott vörös besorolást, 11 pedig sárgát – köztük az Egyesült Királyság. Pár nappal később volt egy felülvizsgálat, amikor két ország besorolásán javítottak, de azóta semmi. Így július utolsó napjának estéjén is érthetetlen módon sárgában van Európa egyik legtisztább országa, Norvégia, közben simán zöld Spanyolország északi része, ahova durván beütött a második hullám. De sárga maradt az Egyesült Királyság is. Így az onnan érkezőkre karantén, vagy teszt vár, a nagy különbség augusztus elsejétől, hogy a tesztet már nem fizeti az állam. A 30 500 forintra árazott teszt kétszeri elvégzéséből jön ki a 61 000 forintos végösszeg.

A szabadságra, családlátogatásra hazaérkezők érthető módon próbálják elkerülni a borzasztóan macerás és most már sokba is kerülő magyarországi tesztelést. Mivel a reptéri tesztközpont még nem működik, mire megjön az engedély a karantén elhagyására, több nap otthon dekkolásra lehet számítani. Ezért a legtöbben próbálják még Angliában elvégeztetni a tesztet.

Ez, ha tüneteket jelent az ember, akár ingyenes is lehet – persze ez már stikli, nem azzal a céllal finanszírozza a brit állam, hogy külföldön használják fel az eredményt.

A változó szlovák és osztrák szabályozás azonban egy másik kiskaput is kínál a hazalátogató magyaroknak.

Ausztria a járvány kitörése óta kettős szigorral védte magát a vírus behurcolásától. Nem csak a beutazókra vonatkoztak szigorú szabályok, de a repülést is lényegében betiltották a rossz járványhelyzetben levő országokba. Amikor júniusban-júliusban újabb és újabb országok kerültek a repülési tiltólistára, már politikusok kezdték követelni, hogy szűnjön meg ez a rendszer. Pont elég az, ha nagyon szigorúan veszik, hogy honnan lehet teszt nélkül belépni, azt viszont döntsék el a légitársaságok, hogy akarnak-e necces helyekre repülni. Miközben az országban lassan emelkedik az esetszám, ezt végül mindenki elfogadta, augusztus elsejétől megszűnnek a repülési korlátozások. (A repülőjáratok újraindulnak, de drasztikusan ritkítva.) Maradt még 32 ország, ahonnan érkezve teszt kell. Egy került csak le a listáról, az Egyesült Királyság.

De ennek nincs is jelentősége, mert egy részletszabály alapján az országot azonnal elhagyó továbbutazók mentesülnek a “teszt vagy karantén” szabály alól, tehát aki azonnal átjön Magyaroszágra, az simán beutazhat Ausztriába. A határon magyar irányba pedig nincs semmiféle ellenőrzés, szabad tehát az út karantén nélkül hazafelé. A fontos változás tehát az, hogy a repülési tilalom lejártával elindulnak az Egyesült Királyságból a repülőjáratok Bécsbe.

Miután mindhárom nagy fapados (Ryanair, Easyjet, Wizz Air) repüli ezt az útvonalat, augusztus 10. utánra már 15-20 eurós jegyeket lehet találni. A meglevő Magyarországra szóló jegyeket módosítva, vagy akár új jegy vételével Bécsbe érkezve minimális plusz költséggel úgy lehet tehát bejönni az országba, hogy senkinek sem fog feltűnni. A bécsi reptérről sok busz indul Győr-Budapest felé, még csak rokont sem kell megkérni, hogy biztosítson transzfert hazáig.

Szlovákia a járvány idején nemes egyszerűséggel bezárta az összes repterét és csak elég későn és korlátozottan kezdte megnyitni őket. Ezért indultak sokan Angliából Szlovákiába Budapesten át június második felétől. A brit-szlovák járatokat július 20-tól engedélyezték, de ezzel egy időben lehetővé tették a szabad belépést is. Ez pont két nappal történt később, mint ahogy az új magyar színkódos karanténrendszer életbe lépett. Ezért fordult meg egy pillanat alatt a kiskapuzás iránya.

Ami nyilván addig tart, amíg ennyire eltérő a szabályozás az országokban. Ha kitart a járvány lassú lefutása Angliában, akkor valószínű, hogy Magyarország veszi le a sárga színt az országról. De ennek időpontját senki se látja, mivel nincs pontos és nyilvános kritériumrendszer arra vonatkozólag, hogy mi alapján és milyen gyakran vizsgálja felül a tisztifőorvos az országok besorolását.


Oszd meg!

"Minden embernek joga van életében egy nagy őrültséghez."