Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Összeomlott Jamie Oliver étterembirodalma: ezeket a helyeket érinti a csőd

Jamie Oliver gasztróbirodaloma valószínűleg összeomlott, több mint 1000 állás lehet veszélyben – írja a brit The Guardian. A cégben 23 angliai Jamie’s Italian van, valamint a Fifteen és a Barbecoa Londonban, illetve a Jamie’s Diner a Gatwick reptéren –  mondja a KPMG, amit csődgondnoknak jelöltek ki az ügyben. A cégcsoportnak komoly portfóliója van a szigetországon kívül is 25 étteremmel. Megtudtuk, mi lesz a magyar éttermekkel. 


Frissítés

A csőd bejelentése után egy nappal interjút készítettünk a brit sztárszakács magyar partnerével, Zsidai Roy-jal.

Ez benne volt a pakliban. Este aztán felhívott Jamie Oliver is – exkluzív interjú


Két hely Budapesten, egy Bécsben 

A Jamie’s Italian magyar és osztrák éttermeit üzemeltető Zsidai Csoporttól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az angol éttermek csődje nem érinti az amúgy profitábilisan működő nemzetközi hálózatot – ezt egy belső kommunikációs csatornán Londonból erősítették meg nekik. Az angol éttermek külön céghez tartoznak, ez az, amelyik adósságot halmozott fel, és amely már két évvel ezelőtt is tőkeinjekcióra szorult. A nemzetközi terjeszkedést viszont külön cégen keresztül helyi partnerek bevonásával intézték, ezek a helyek, így a budapestiek jól mennek. A láncnak összesen 25 étterme van az Egyesült Királyságon kívül (hogy pontosan mely helyeket érinti a csőd, lásd a cikk végén).

A Zsidai Csoport a budai Várnegyedben működtet jelenleg egy Jamie’s Italian éttermet, a pesti bulinegyedben pedig egy Jamie Oliver’s Pizzeriát, Bécsben hozzájuk tartozik a Jamie’s Italian Vienna Downtown is. Úgy tudjuk, egyelőre az is biztos, hogy marad a név és a Jamie’s márka.

Nagy-Britanniában nem bírták a konkurenciaharcot 

Maga Oliver azt nyilatkozta a The Guardiannek: “Nagyon sajnálom ezt a fejleményt, szeretném megköszönni a teljes csapatnak és a beszállítóinknak, akik több mint egy évtizeden keresztül beletették szívüket lelküket ebbe az üzletbe. Megértem, mennyire nehéz ez minden érintettnek. Szeretném megköszönni az összes vásárlónak, aki támogatott minket az elmúlt évtizedben, öröm volt szolgálni önöket”.

A Jamie’s Italian éttermek 2008-ban nyitottak az Egyesült Királyságban.

A cégcsoport potenciális felvásárlókat keresett az elmúlt hónapokban, miután Oliver úgy döntött, hogy eladja az éttermeket, mivel nagyon erős lett a konkurenciaharc a szigetországban. Az éttermek forgalma 11 százalékkal csökkent az elmúlt évben, 101 millió fontra – be is zártak 12 éttermet, és elbocsátottak 600 alkalmazottat. Tavaly a láncot csak az mentette meg a csődtől, hogy az utolsó pillanatban egy 17 milliós fontos tőkeinjekciót kapott, ebből 13 millió fontot maga a tulajdonos tett be. Az étterem lánc igen rossz évet zárt tavaly, közel 20 millió fontos veszteséget halmoztak fel.

Olivert még 1997-ben fedezték fel, amikor egy River Cafe nevű helyen dolgozott Londonban, és ott járt egy tévéstáb. Ezután saját műsort kapott The Naked Chef néven. Nevére saját étteremláncot és tévét is épített, több-kevesebb sikerrel (korábban elismerte, hogy üzleti vállalkozásainak 40 százaléka nem jött be). Jól mennek viszont szakácskönyvei és tévés show-i, de lincencelős biznisze, amihez konyhaeszközök és egyéb használati tárgyak tartoznak, szintén zsugorodott tavaly.

A The Guardiannak a KPMG nem kívánt amúgy bővebben nyilatkozni az ügyről.


Ezeket a helyeket érinti a csőd, valószínű, hogy hamarosan bezárják ezeket

A The Guardian megszerezte a listát, mely éttermek érintettek a csődben.

Jamie’s Italian
London, Angel

London, Covent Garden

London, Hilton Tower Bridge

London, Piccadilly Circus

London, Victoria Street

London, Pizzeria, Victoria Street

London, Westfield, Shepherd’s Bush

London, Westfield, Stratford

Birmingham, Bullring

Brighton, Black Lion

Cambridge, Wheeler Street

Cambridge, Pizzeria, Wheeler Street

Cardiff, St David’s shopping centre

Edinburgh, Assembly Rooms

Gatwick, North Terminal

Glasgow, George Square

Guildford, Friary Street

Liverpool, Paradise Street

Leeds, Park Row

Manchester, King Street

Nottingham, Low Pavement

Oxford, George Street

York, Lendal Cellars

Barbecoa
London, City

Fifteen
London, Old Street

Jamie’s Diner
Gatwick, South Terminal


Címlapról ajánljuk

Kínából kap kihívót a Starbucks: az alapítónak 20 hónap se kellett, már dollármilliárdos

Oszd meg!