Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Összehangolt európai adótámadás a Google és társai ellen

Érik az európai egységfront az ügyes adótrükkökkel spóroló nagy tech-óriások ellen, Franciaország mellé három másik nagy gazdaság is besorolt, a hét végi unós csúcson pedig tárgyalják is az új javaslatot.

Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország az árbevételük alapján adóztatná az olyan digitális óriásokat, mint az Amazon vagy a Google, a jelenlegi, profitot terhelő adóztatás helyett – derül ki egy, az országok pénzügyminiszterei által jegyzett levélből, amelyet az EU soros észt elnökségének címeztek, de egy másolatot a Bizottságnak is elküldtek.

Franciaország régóta tervezi a határozott fellépést, de most támogatást kapott más államoktól, amelyeket hasonlóképpen zavar a szabályok kikerülésére épülő alacsony adófizetés.

Jelenleg egy sor cég függetlenül attól, hogy hol keletkezik valójában a bevétele, olyan leányvállalataikhoz irányítja azt, amely olyan országban van bejegyezve, ahol különösen alacsonyak az adóterhek. Tipikusan ilyen Írország.

A továbbiakban nem fogadhatjuk el a hasonló ügyleteket Európában, amikor a mi kincstárainkba alig fizetnek a társaságok adót – keménykedik a négy pénzügyminiszter, Bruno Le Maire, Wolfgang Schaeuble, Pier-Carlo Padoan és Luis de Guindos.

Franciaország akkor lett igazán pipás, amikor júliusban egy ottani bíróság úgy ítélte: a Google, illetve anyacége, az Alphabet nem köteles összesen 1,1 milliárdnyi euró adót megfizetni, mivel nem rendelkeznek állandó telephellyel Franciaországban, hiszen a cég működésének központja Írország. A bevétel helye szerinti adóztatásra tett kísérlet tehát megbukott, ezért fordult Franciaország abba az irányba, hogy nyomást gyakorol tagtársaira az uniós adószabályok módosítása végett.

A négy miniszter azt kérte, hogy az unió valamilyen kiegyenlítő adót vezessen be, vagyis ott keletkezzen adófizetési kötelezettség, ahol a bevétel valójában létrejön.

Ennek a magasabb összegű adóztatásnak az lenne a célja, hogy ezek a cégek valójában a társasági adó szabályai szerint adózzanak, ahelyett, hogy kikerülnék azokat – írják a miniszterek.

A tárcavezetők más tagállamoknak is szeretnék vázolni az elképzelésüket a szeptember 15-16-án tartandó találkozójukon Tallinnban. Az EU észt elnöksége már be is ütemezte a vitát az állandó telephelyről szóló koncepcióról, amely lehetővé tenné, hogy a vállalkozások ott is adóztathatóak legyenek, ahol bevételt termelnek, ne csak ott, ahol adórezidensek.

Oszd meg!