rövid hír

Anti-Putyin koalíció jöhet, a Nyugat vérontásról beszél és határozott kiállást ígér

Forbes
2022. február 24. 6 perc olvasás

Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el csütörtök hajnalban Ukrajnában Vlagyimir Putyin orosz elnök, az ukránok megerősítették, hogy Oroszország rakétacsapásokat mért Ukrajna infrastruktúrájára és az ukrán határőrökre, de Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök reggeli Twitter-posztja alapján egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral, Andrzej Duda lengyel elnökkel, Boris Johnson brit miniszterelnökkel, valamint Charles Michel Európai Tanács elnökkel. Mint írja, megkezdték egy anti-Putyin koalíció felépítését, azonnal szankciókat, valamint védelmi és pénzügyi támogatást kért Ukrajna számára. „A világnak békére kell kényszerítenie Oroszországot!” Későbbi tweetjében azt írja, Katar is támogatásáról biztosította országát. „A világ velünk van.”

Az ukrán külügyminiszter, Dimtro Kuleba ötpontos cselekvési tervet állított össze, melyben az Oroszország elleni szigorú szankciók bevezetésére, Oroszország elszigetelésére szólítja fel a nemzetközi közösséget, valamint fegyvereket, felszereléseket, pénzügyi és humanitárius segítséget kér Ukrajna számára.

Az évtizedek óta példátlan agresszió nem maradt válaszreakció nélkül, csütörtök délelőttre az alábbiak voltak a legfőbb reakciók:

Egyesült Államok – A Fehér Ház közleménye provokálatlan és indokolatlan támadásokról ír. „Putyin elnök egy előre megfontolt háborút választott, mely katasztrofális emberveszteséggel és emberi szenvedéssel jár majd. Egyedül Oroszország a felelős a támadás által okozott halálért és pusztításért, az Egyesült Államok és szövetségesei pedig egységes és határozott módon fognak reagálni”, írja a közlemény, hozzátéve, a világ felelősségre fogja vonni Oroszországot. Biden a mai G7-es találkozó után vélhetően újabb szankciókat jelent majd be.

Kína – Az ország a héten elítélte az Oroszország elleni nyugati szankciókat, de az új fejlemények fényében önmérsékletre szólított fel. Csang Jun, Kína ENSZ-nagykövete arra sürgeti a feleket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet és kerüljék el a feszültség további eszkalálódását. A nagykövet a Biztonsági Tanácsban közvetlenül azután beszélt, hogy Putyin bejelentette a csapatok bevonulását. „Úgy gondoljuk, hogy az ukrán kérdés békés megoldásának ajtaja nincs teljesen bezárva, és nem is kell így lennie.”

Egyesült Királyság – Boris Johnson brit miniszterelnök a délelőtti órákban tervez beszédet mondani a briteknek, majd helyi idő szerint csütörtök délután 5 órakor nyilatkozik az alsóházi képviselőknek, a brit miniszterelnök várhatóan ezután jelenti be a szankciók következő körét. Twitter-bejegyzésben arról ír, Putyin „a vérontás útját választotta”, és megfogadta, hogy „határozottan reagál” a szövetségeseivel összhangban, írja a BBC. A hétfőn bejelentett első szankciós kör öt orosz bankot és három orosz milliárdost célzott, vagyonukat befagyasztották.

Németország – Olaf Scholz német kancellár csütörtök hajnali bejelentése alapján az orosz támadás a nemzetközi jog semmivel sem igazolható megsértése, Németország a legélesebben elítéli Putyin „kegyetlen akcióját”. A kancellár a hadművelet azonnali leállítására szólította fel az oroszokat, valamint kijelentette, hogy az ország szorosan együttműködik szövetségeseivel (a G7, az EU és a NATO keretében).

Franciaország – Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy Párizs „határozottan elítéli Oroszország azon döntését, miszerint háborút indít Ukrajnával”, és követelte, hogy Moszkva „azonnal fejezze be katonai műveleteit”.

Észtország – Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint Oroszország ukrajnai inváziója „egész Európára nézve fenyegetést jelent”, hozzátéve: Oroszország kiterjedt agressziója fenyegetést jelent az egész világra és az összes NATO-országra. Észtország a többi balti országgal és Lengyelországgal együtt konzultációkat kezdeményez a NATO-n belül a 4. cikkelyre hivatkozva, mely kimondja, a felek konzultálnak egymással, ha bármelyikük területi integritása, politikai függetlensége vagy biztonsága veszélyben van. Litvánia szükségállapot bevezetésére készül.

Magyarország – Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozata alapján Magyarország kiáll Ukrajna mellett. „Magyarország álláspontja világos: kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Magyarország minden olyan szövetségesi egyeztetésnek részese lesz, amely a koordinált válaszreakció megadásáról szóló döntésekre vonatkozik” – mondta a tárcavezető csütörtök reggel.

Kapcsolódó:

Borítókép: Ukrajna kormánya / Wikimedia