abramovics chelsea Facebook
Üzlet

Sok pénzt vesztettek az orosz milliárdosok a tőzsdei lejtmenet és a szankciók miatt

Forbes
2022. február 23. 4 perc olvasás

Sok pénzt buktak a leggazdagabb oroszok, napon belül is sok milliárd dollár tűnt el a tőzsdei lejtmenet miatt. És az igazán komoly nevek még fent sincsenek az új szankciós listán: vagy várnak a sorukra, vagy már 2014 óta szankciók alatt állnak.

Elképesztő sebességgel változik az orosz milliárdosok vagyona a tőkepiaci lejtmenet és a nyugati szankciók miatt. A Forbes élő milliárdoslistáján szinte az összes orosz milliárdos vagyonmutatója vörös.

Az orosz topgazdagok többsége az olaj- és gáziparban, bányászatban és fémfeldolgozásban érdekelt. Nehéz elképzelni elsőre, hogyan lehet valaki szegényebb, amikor az energiahordozók és a fémek árfolyama is világszerte elszállt. A cégekben tulajdonos oroszok vagyona azonban nem az év közbeni céges bevételektől nő, hanem a vállalatban meglévő részesedésük értéke változik.

Ez pedig a pillanatnyi árfolyamok függvénye, amiket a háborús konfliktus a földbe kalapál.

Mennyit buktak a topmilliárdosok?

A leggazdagabb orosz, a legnagyobb helyi fémfeldolgozó, az NLMK Group tulajdonosa, Vlagyimir Liszin vagyona félmilliárd dollárral, 1,6 százalékkal csökkent egy nap alatt a cég árfolyama miatt. A helyzet változékonyságát jól mutatja, hogy a vezető orosz tőzsdemutatók már elkezdtek felpattanni a keddi zuhanás után, szóval holnapra lehet, a Forbes élő listája már növekedést mutat az üzletember vagyonában.

Liszint Alexej Mordasov követi, ő a Severstal nevű fémipari óriás többségi tulajdonosa, és az energetikaieszköz-gyártó Power Machines alapítója. Mordasov vagyona egy nap alatt közel 330 millió dollárral zsugorodott.

A negyedik leggazdagabb orosz igazán rosszul járt. A Novatek nevű fölgázipari mamut alapítója, Leonyid Mihelszon 1,3 milliárd dollárral lett szegényebb, ami vagyona több, mint négy százaléka. Ő még rosszabbul jár, ha az év eleji árfolyamhoz mérjük a vagyonát: 6,2 milliárd dollárral esett a vagyona.

Előkelő helyen szerepel a vesztesek közt Gennagyij Timcsenko, aki már a 90-es években összebarátkozott Vlagyimir Putyin orosz államfővel, emellett Mihelszon üzlettársa a Novatekben.

A Forbes szerint 1,3 milliárd dollár tűnt el a vagyonából.

Roman Abramovich, talán a leghíresebb orosz oligarcha, az angol futballklub, a Chelsea tulajdonosa viszonylag olcsón megúszta, a Forbes szerint csak 100 millió dollár szívódott fel a vagyonából – egy nap alatt.

Kiket szankcionálnak?

Timcsenko rajta van azon a mindössze háromfős listán is, amely az Egyesült Királyság által szankcionált milliárdosokat sorolja. Rajta kívül még ketten: Boris Rotenborg és unokaöccse, Igor. Az ő vagyonuk a Sztrojgazmontazs nevű földgázvezeték-építő cégre alapul. Mindkettejüket megütötte a tőzsdei lejtmenet, bár egyikük sincs ott a leggazdagabb oroszok közt. Amúgy mindhárman fent vannak már 2014 óta az amerikai szankciós listán.

Az Egyesült Államok is intézkedéseket hozott több orosz üzletember ellen, de ők sincsenek a leggazdagabbak közt, Washington egyelőre a szankcionált vállalatokhoz kapcsolódó üzletembereket bünteti. Petr Fradkov a szintén szankciók által sújtott PSB (Promszvjazbank) CEO-ja, ez Oroszország nyolcadik legnagyobb pénzintézete. Ott van a listán Denisz Bortnyikov; az orosz állami VTB Bank első embere, a bank szintén amerikai büntetőintézkedések hatálya alatt áll. Rajtuk kívül még Vlagyimir Kirijenko az orosz Facebookot, a VKontakte-t üzemeltető VK Group feje.

A Bloomberg Intelligence adatai szerint a leggazdagabb oroszok együtt 32 milliárd dollárt vesztettek idén: 375 milliárd dollár fölött diszponáltak tavaly év végén, ma csak 343 fölött.

És kik várhatók még a listára?

Azonban, ha az oroszok tovább mennek és további területek csippentenek le Ukrajnáról, van pár illusztris orosz név, akik büntetésre számíthatnak. Roman Abramovics olajmilliárdos az elsők közt lehet a szankciós listán. Aliser Uszmanov, a Metalloinvest első embere, Putyin üzleti bizalmasa is félhet a szankcióktól. És a már említett Leonyid Mihelszonról is pletykálják, hogy amerikai büntetés érheti.

A leggazdagabb oroszok közül pedig többen csak azért nem kaphatnak új büntetést a nyakukba, mert már 2014 óta szankciók alatt állnak.

Borítókép: Roman Abramovics a Chelsea stadionjában. Forrás: Chelsea FC