Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Orbán Viktor / Facebook

Orbán Viktor: Engedélyezik a 12-16 évesek oltását is

A szülők dönthetnek, beoltatják-e a gyermekeiket. Új nemzeti konzultáció is indul, elveszti a védettségi igazolványát, aki nem veszi fel a második oltást. Különleges kormányinfót tartották a miniszterelnök vezetésével.

Meglepetésre nem Szentkirály Alexandra kormányszóvivő állt a mai kormányinfó pódiumán: Orbán Viktor kormányfő tartotta a sajtótájékoztatót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter társaságában.

Legfontosabb új információ, hogy engedélyezik a 12-16 évesek oltását is.

Erre külön tájékoztató kampányt erre nem szerveznek, a szülők maguk dönthetnek, beoltatják-e a gyerekeiket.

Arról is szó volt, hogy 137 ezer regisztrált nem vette fel a második oltást. Aki viszont nem veszi fel a másodikat, az elveszti az első oltás után kapott védettségi igazolvány.

Tíznapos rendkívüli, fizetett szabadság jár viszont azoknak, akik részt vettek a védekezésben, később megjelenő rendelet szabályozza a jogosultak pontos körét. Az egyes területeken a vezetők határozzák meg, kik vettek részt, de elvileg valamennyi orvos, ápoló, rendvédelmi vagy szociális munkás is megkaphatja közölte a kormányfő. A szabadságot kifizetni nem lehet, ki kell venni.

Lesz új nemzeti konzultáció is, most épp a gazdaság újraindításáról és a nemzeti gazdaság megerősítéséről.

A várható kérdéseket később tudjuk meg, de szinte biztos, hogy a kormány tegnapi bejelentései közül is terítéken lesz néhány.

A miniszterelnök megerősítette a belengetett szja-visszafizetést is, elmondta, hogy 2022. elején döntenek arról, visszafizethetik-i az adót. De csak az 5,5 százalékos GDP-növekedés esetében. Újságírói kérdésre elmondta: azok, akik már korábban is kapnak szja-kedvezmény csak azt az összeget kaphatják vissza, amennyit befizettek, ennek is a felső határa az átlagjövedelem felső szintje.

Arra is rákérdeztek: mikorra várható, hogy mindenhova utazhatunk a hazai védettségi igazolvánnyal. A kormányfő nem mondott időpontot, csak annyit: kétoldalú megállapodásokat kötünk egyes államokkal, hogy elfogadjuk egymás igazolványait. „A legkedveltebb magyar turisztikai célpontok közül több is ott van ezen a listán” vélte Orbán.

Borítókép: Orbán Viktor / Facebook


Oszd meg!