Orbán Viktor / Facebook
Üzlet

Orbán Viktor belengette a boltzár újragondolását

Forbes
2021. március 23. 3 perc olvasás

Holnap tárgyalja meg a kormány a kamara javaslatait.

Utalást tett arra Orbán Viktor, hogy a kormány megfontolja a boltzár újragondolását. A kormányfő a Facebook-oldalán lévő videóban arról beszél, hogy találkozott a kamara képviselőivel, akik „harcosak” voltak és újranyitást akartak. Ugyan nem mondta el, de itt a kamara a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát (MKIK) jelenti, videóban pedig Rogán Antal és Nagy Márton, a kormányfő gazdasági tanácsadója mellett Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, az MKIK elnökségi tagja tűnik fel, ő tehát biztosan részt vett a tárgyalásokon.

Ugyan Orbán Viktor elutasította a teljes nyitás gondolatát, mert „az életvédelem szempontja az első”, amíg minden, oltásra regisztrált 65 év feletti nem kapta meg a vakcinát, szó sem lehet teljes nyitásról. Voltak viszont a kamarának olyan javaslatai, amiket a kormány a holnapi ülésén megfontol.

Ilyenek, hogy

  • az általános zárás helyett négyzetméter-alapú korlátozás legyen a kiskereskedelemben,
  • külön szabályok vonatkozzanak a plázákra, valamint
  • a kamara, „a szolgáltatások megnyitásához szükséges sajátos szabályozási elemekre is javaslatot tett”, de eztr nem részletezte.

A részleges boltnyitás gondolata nem új, a MKIK már a hétvégén javaslatot tett, hogyha az nyájimmunitás (az oltottak és a már átesettek aránya) eléri a 25 százalékot, akkor a kormány fokozatosan engedje az újranyitást. 

A legnehezebb hetek jönnek

Orbán Viktor joggal hivatkozik az emberéletekre, ugyanis a hazai, bő egyéves járvány legsúlyosabb heteit éljük, nap mint nap dönt rekordot a halottak száma, a háromnapos mozgóátlagban pedig átvettük az unióban az első helyet. 

Magyarország átvette a vezetést az uniós halálozási listán, kemény hetek előtt állunk

Elemzésünkben úgy írtuk: egyetlen pozitívumot láthatunk az elmúlt hét járványadataiban: jelentős mértékben csökkent az azonosított új fertőzések növekedési üteme. Így nézett ki az elmúlt hat hét, ennyivel több teszt lett pozitív, mint a megelőző héten.

  • Február második hete: 23,3%
  • Február harmadik hete: 41,6%
  • Február negyedik hete: 64,3%
  • Március első hete: 46,3%
  • Március második hete: 34,9%
  • Friss, március harmadik hete: 9,2 %ű

Az egyszámjegyű tartományba visszaszorult növekedés azt sugallja, hogy akár már a most kezdődő héten eljöhet a harmadik hullám csúcsa. Óvatosságra intő adat ugyanakkor, hogy a héten közel 20 százalékkal kevesebb tesztből találtak közel 10 százalékkal több fertőzöttet, a pozitív tesztek aránya rekordszintre emelkedett, túllépve a 25 százalékot. 

Borítókép: Orbán Viktor / Facebook