Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

CDC / Unsplash

Orbán szerint a kínai vakcinával együtt húsvétra minden regisztráltat be lehet oltani

További szigorításokat nem tervez a kormány, a beoltottsággal együtt járó védettségről konzultálni akar, és munkaerőhiánnyal számol a járvány után.

Szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós szereplésén Orbán Viktor miniszterelnök a Telex szemléje szerint arról beszélt, hogy

jelenleg koronavírus ellen 310 448 legalább egyszer beoltott ember van, mellettük 383 ezren hivatalosan is átestek a fertőzésen, így nagyjából 700 ezren védettek a betegség ellen.

Ez azért is fontos szám, mert a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy lesz védettséget igazoló okmány, amit nemcsak a beoltottak kaphatnak meg, hanem azok is, akik igazolni tudják az antitestek jelenlétét szervezetükben. Hogy ez pontosan milyen lehetőséget biztosít majd ez érintetteknek, egyelőre nem tudni.

Szigorítás nem lesz, kína vakcina igen, az orosszal már oltanak is

Orbán elmondta, Kásler Miklós EMMI-minisztertől azt a tájékoztatást kapta az utóbbi időkhöz képest romló járványadatokról, hogy annak a brit koronavírus mutáns megjelenése az oka. Ezzel együtt úgy gondolja, nem szükségesek a további járványügyi szigorítások, azokat ő kifejezetten ellenzi. Szerinte a beoltottsággal együtt járó védettség fékezi majd a járvány terjedését.

Emellett bízik a kínai vakcinában: szerinte „nincs messze már”, hogy azzal is elkezdjenek oltani, ez esetben pedig húsvétig minden eddig regisztrált megkaphatja az oltást. Ez jelenleg 2,4 millió főt jelent, júniusig pedig hatmillió beoltott magyarról beszélt.

A nyugati vakcinabeszerzésről nem esett szó, bár a napokban több pozitív hír is érkezett ezekről. A brit-svéd Astrazenecától 45 600 oltást szállítottak Magyarországra csütörtökön, a cég a német IDT Biologikával növelni akarja a gyártási kapacitását is, aminek köszönhetően havonta több tízmilió adag oltás készülhet.

Mellettük pedig a Pfizer és a Biontech is az EU-nak szánt szállításainak bővítésére készül: 2021 második negyedévére akár 75 millióval több mRNS-vakcina érkezhet így az unióba.

Ezzel együtt Orbán arról beszélt, hogy az Európai Bizottságot nem lehet elmarasztalni a vakcinabeszerzésért, csak éppen lassan halad vele. Hozzátette, mindenféle vakcinából igyekszik a magyar kormány beszerezni.

„Ha néhány százezer vakcina leesik egy teherautóról, ott kell lennie egy magyar portyázónak, aki azt elkapja” – fogalmazott.

A kínai és az orosz vakcináról azt mondta: előbbit szigorú vizsgálatok után kezdik el használni, az orosz Szputnyikkal pedig már oltanak is. Utóbbit egyelőre az Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezte, a közösségen belül csak Magyarországon oltanak vele. Az oroszok állításával szemben pedig tegnap kiderült, egyelőre nem is kérvényezték az EU-s elfogadását.

Konzultáció

Az új, nyitásról szóló nemzeti konzultációról Orbán azt mondta, ezúttal azt csak az interneten lehet majd kitölteni és 4-5 kérdésnél nem lesz benne több. Lesz benne kérdés a védettségi igazolványról. Arról érdeklődnek majd, hogy kapjanak-e valamilyen kedvezményeket.

Szerinte ha van 5-6 millió védett ember, azok „hadd menjenek”, és ez esetben tudnak segíteni a gazdaságon és a vállalkozásokon is.

Elmondta, a mikro- és kisvállalkozásokat tízmilliós hitellel tervezik segíteni. Ugyanakkor a gazdasággal kapcsolatban optimista hangot ütött meg. A miniszterelnök szerint a járvány után „pillanatok alatt munkaerőhiány lesz”, főleg az építőiparban, ahol a lakásfelújítási támogatások és amiatt, mert lesz egy „lakásépítési boom”.

Borítókép: CDC / Unsplash

 

 

Oszd meg!