Üzlet

Orbán: Azonnali tűzszünetet kértem Putyintól, és ha az oroszok azt kérik, rubelben fizetünk a gázért

Zsiborás Gergő
2022. április 06. 6 perc olvasás

Az elsöprő és váratlan kétharmados győzelmet hozó választások után először tart (nemzetközi) sajtótájékoztatót Orbán Viktor kormányfő, aki ötödik ciklusát kezdheti meg miniszterelnökként (ebből négyet egymás után nyert el, rendre alkotmányozó többséget elérve a választásokon). 

A választásokról 

  • „Soha ennyi párt nem kapott még ennyi szavazatot a rendszerváltás óta. Ez a legjobb választási eredmény.” 
  • „A győzelem három tényezőnek köszönhető: a magyarok békét akarnak, a békemissziónkat már a háború előtt megkezdtük; az az egyszerű tény, hogy Magyarország egy sikeres ország (Lengyelországgal együtt mi vagyunk Európa két legsikeresebb országa); a baloldal tiszteletlen volt a választási kampányban, a Fidesz viszont a szív és az érzelem politikáját vitte.” 

Külpolitika

  • A NATO katonai szövetségben és az EU-n belüli képzeli el a jövőt – de a nemzetállamok Európájában hisz. 
  • Amíg a háború tart, addig minden adminisztratív előírást, ami az energiaárak emelkedés eredményezi. Fel kell függeszteni az ETS rendszert, azt a szabályozást, ami a villamosenergia árát összekapcsolja a gáz árával, és ne kelljen bioüzemanyagot keverni az üzemanyagokhoz. 
  • Orbán azt is mondta, hogy szerinte nem lehet egy EU-tagot elszigetelni – ezt arra a felvetésre mondta, hogy sok nyugati vezető nem gratulált neki, de Putyin vagy Lukasenka, tehát az autoriter vezetők igen. Orbán azt is mondta, kapott több helyről is gratulációkat a hétvégi győzelméhez. 

Orbán: Rubelben fizetünk, ha az oroszok azt kérik

Tegnap Donald Trumppal, ma Vlagyimir Putyinnal beszélt hosszan telefonon. „Tudjuk, milyen brutálisak Európa ezen részén a háborúk. Mi értjük azokat a dolgokat, amik itt zajlanak” – mondta a háború kapcsán.  

„Azonnali tűzszünetet kértem Putyintól.” Javaslatot tett egy budapesti csúcsra, ahol részt vesz Vlagyimir Putyin, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – a francia elnök és a német kancellár. Itt az azonnali tűzszünetről kellene megállapodniuk. Putyin azt mondta, egy ilyen tárgyalásnak felételei vannak, de Orbán szerint erről már Putyinnak és Zelenszkijnek kellene megállapodnia.  

Azt is elmondta, Putyin hívta őt. Hangsúlyozta, hogy az a realitás, hogy Magyarország NATO-tag, és emiatt most a két ország szemben áll egymással, ez az alaphelyzet. Azt mondta, hogy a nyugati szankciók lehet, hogy lerombolják azt, amit eddig Oroszországgal felépítettek, de az is biztos, hogy Magyarország és Oroszország is lesz, bármi is legyen a háború vége. 

„Ha az oroszok azt kérik, rubelben fizetünk” – mondta annak kapcsán, hogy Moszkva euró helyett rubelben kéri a „barátságtalan” országoktól a gáz árát. A nyugati országok és a G7 vezetői elutasították ezt, de a régió többi országa is zsarolásnak minősítette Putyin ötletét. 

Paks II

„Nem az oroszok, az EU oldalán lehetnek problémák” – mondta a beruházás kapcsán. Hangsúlyozta, hogy a nukleáris energia egyetlen eleme sem szerepel a szankciók között, így jelen állás szerint a paksi bővítés folytatódik. Orbán szerint, ha nem támadják a paksi bővítést, 2023-ban már működhetne a blokk, ami megoldás lehetne a gázfüggésre és az energiaválságra is. 

Költségvetés, megszorítások 

A hiányt és az államadósságot is lecsökkentették a választási időszakban, mondta kérdésre Orbán. Hangsúlyozta, hogy a közelgő válság minden lehetséges hatásától igyekeznek megvédeni az embereket. Azt mondta, a gazdaság helyzete attól is függ, hogy Európában mekkora lesz a visszaesés. 

Meg kell erősítenünk a szövetségünket Lengyelországgal – mondta annak kapcsán, hogy Brüsszel máris nyomás alá helyezte a magyar kormányt. Azt mondta, ez a szövetség akkor is működőképes, ha külpolitikai ügyekben nem értenek egyet, ott kell működtetni, ahol a legerősebb: „az EU-n belüli önvédelemben”.  

Orbán szerint nem felel meg a valóságnak, hogy a pályázati rendszert érintő korrupciós kockázatokról nem állapodott meg az Európai Bizottság és Budapest. Nem érti, hogy az újjáépítési alapból mi alapján tagadják meg a források kifizetését, milyen szabálytalanságokról lehet szó, ha még pénzt sem kaptunk. A kormányfő arra utalt, hogy a „gender ügy” miatt nem kapunk pénzt, és hangsúlyozta, hogy sem fegyvert nem szállítunk Ukrajnába, sem az energetikai szektort érintő szankciókba nem fogunk belemenni. A családtámogatást szeretnék kiterjeszteni még jobban, de részleteket vagy konkrétumokat erről nem mondott. 

Rezsicsökkentés, árstopok 

Orbán azt mondta, hogy szeretné fenntartani a rezsicsökkentést és erre lehetőséget is lát. Az árstopokra is azt mondta, szeretné azokat minél tovább fenntartani, amíg ennyire magas az infláció, erről „már talán tárgyalunk is a Mollal és a bankokkal”. 

Kárpátalja

Az orosz-magyar kapcsolatokról azt mondta, hogy

„az elmúlt 12 évben az oroszok nem csaptak be minket, Magyarország nem csapta be az oroszokat”. 

Kérdésre azt válaszolta, hogy ha Ukrajna az elhúzódó háború miatt szétesne (mint állam), és Moszkva azt kérné, Magyarország akkor sem vállalna semmilyen szerepet, még a kárpátaljai magyarság miatt sem. „NATO tagállam vagyunk, nem mozdulunk a NATO területéről, amíg a szövetség azt nem kéri” – szögezte le. Orbán ezzel határozottan cáfolta, hogy Budapestnek területi vagy bármilyen egyéb igénye lenne Ukrajnával szemben. 

Ukrajnáról azt mondta, szuverén ország, az ukránok jó katonák, őt személyesen nem lepték meg, hogy keményen ellenállnak. Az ukrán-magyar nézeteltérésről (ennek alapja az ukrán nyelvtörvény és a kisebbségi jogok visszanyesése) azt mondta, nincs itt az ideje, hogy erről beszéljünk. „Ukrajnát megtámadta egy atomhatalom, az életükért futnak.”