Üzlet

Orbán a multik ellen kitalált minimumadóról: rontja a magyar versenyképességet, nem fogadjuk el

Forbes
2021. június 18. 3 perc olvasás

Szokásos péntek reggeli rádiószereplésében a kormányfő beszélt a G7 országok által elfogadott globális minimumadóról, a még be nem oltottakról és a héten elfogadott, nagy port kavart homofób törvényről is. 

A kormányfő a pénteki napját a közrádióban kezdi, ma sem volt ez másképp. Nézzük összeszedve miről beszélt az adásban. 

  • Globális minimumadó: a kormányfő elutasítja, hogy  kívülről ránk erőltetett adószabályokat kelljen elfogadnunk, mert az rontja exportorientált magyar gazdaság versenyképességét. Mint mondta, ma a pénzünk egy részét abból állítjuk elő, hogy „nemcsak 10 millió embernek, de mások számára is képesek vagyunk élelmiszert és ipari termékeket előállítani, olcsóban, jobban, jobb minőségben és gyorsabban, megbízhatóbban.” A kormányfő szerint az adóemelés életszínvonal-csökkenéshez vezet. 

Háttér:

Alapjaiban rengetheti meg a magyar adórendszert a multik ellen kitalált csodaszer

  • Járványhelyzet: a miniszterelnök szerint van 3 millió potenciális betegünk még, azok, akik nem vették fel az oltást, és ez aggasztó. Hangsúlyozta, az oltás a legbiztosabb módja a védekezésnek, ami a vírusvariánsok ellen is védelmet nyújt (eltérő mértékben ugyan, de nagy százalékban valóban védenek a variánsok ellen az engedélyezett vakcinák). Kiemelte, az oltások tekintetében legalább 1,5 hónapos előnyünk van más európai országokkal szemben. 
  • Költségvetés: az Orbán-kormányoknak 2010 óta nagyon fontos célja volt, hogy csökkentse az államadósságot és tartsa az éves hiánycélokat, és azt tudta is tartani – ezeket az eredményeket sodorta el a járvány. Orbán azt mondta, hogy jó lenne, ha hiteladók és nem hitelfelvevők lennénk, az a cél, hogy ide egyszer eljussunk, de mint mondta, a helyreállításhoz most nem a költségek visszafogása a megoldás, hanem épp ellenkezőleg, most költeni kell, úgy lehet újra indítani a gazdaságot (ezzel a logikával támasztotta alá a fiatalok adómentességét, ami jövőre él, a 13. havi nyugdíj visszaállítását és a 200 ezres minimálbér elérését). 
  • Homofób / pedofiltörvény: a héten a költségvetés mellett az eredetileg a pedofilía büntetését szigorító törvényt is elfogadta a parlament, amit módosítókkal sikerült homofób irányba vinni (a végül elfogadott jogszabály összemossa a pedofíliát és a homoszexualitást). A törvénynek a cégekre is komoly hatása lehet, és az EU is vizsgálni fogja azt. „Nekünk nem tűnik melegellenesnek a törvény, de ebben a kérdésben a melegek véleménye számít” – mondta Orbán. Szerinte ez már csak azért is így van, mert az nem a 18 év felettiekre, hanem a gyerekekre és azok védelmére vonatkozik.