Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Orbán Viktor / Facebook

Orbán: ez vár ránk a jövő héten

A járvány legnehezebb hete következik, a harmadik hullám minden eddiginél erősebb – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök arról is beszélt vasárnap a közrádióban, hogy Magyarország a vakcinagyártásban is önellátásra törekszik; mint mondta: „építünk egy nagy gyárat Debrecenben”, illetve lesz egy magyar résztulajdonú vakcinagyár Izraelben is. 

Orbán Viktor szerint tartható az oltási tempó (hétvégén több mint 60 ezer embert oltanak be), de ehhez három dolog kell: kell, aki beoltassa magát, kell, aki beadja, és kell vakcina. „Utóbbival van baj egyedül” – jegyezte meg. A rendelkezésre álló vakcinákról ebben a cikkünkben írtunk. Magyarország 13 millió embernek elegendő nyugati, és 3,5 millió embernek elegendő keleti vakcinát rendelt, az orosz és a kínai nagyjából időben érkezik, az unió által megrendelt és szétosztott vakcinák pedig nem érkeznek vagy később érkeznek. 

A vakcinaregisztráció tekintetében „kezdünk kiegyenesedni”, és immár 3 millió fölé emelkedett a regisztráltak száma, az újonnan regisztráltak között rendkívül magas a 60 éven felüliek száma, és

„mivel ők vannak igazán életveszélyben, ezért ha később is regisztráltak, őket fogjuk előbbre venni (…) amikor van vakcina, egyfolytában oltunk.”

Azt mondta, a kormány nem fog segítséget kérni külföldről egészségügyi személyzetben, mert rendelkezésre állnak a szükséges erőforrások. Ugyanakkor a jövő hét talán a járvány eddigi legnehezebb hete lesz, a „hajnal előtti legsötétebb éjszaka” – fogalmazott.

A rezidenseket és a végzős medikushallkatókat is szolgálatba állították, és van vezénylési terv is, hogy hová kell átcsoportosítani orvosokat és ápolókat, mégha „kényelmetlen, nagyon nehéz, eleve nehéz körülmények között dolgoznak” is, „az orvosaink erősek, odaadóak, az ápolónők pedig mindent megtesznek”.

A konkrét intézkedéseken túl hosszabb távon is gondolkozni kell, fontos az újraindítás is, de biztosítani kell magunkat arról, hogy „még egyszer nem kerülhetünk ilyen helyzetbe”. Tavasszal is vettünk leckét, mert nem volt maszk-, kesztyű- és lélegeztetőgép-gyárunk. Ma már önellátók vagyunk ezekben, de még nincs saját vakcinánk és vakcinagyárunk. „A mi tudósaink is ki fogják fejleszteni a koronavírus elleni magyar vakcinát, talán az állatkísérleteknél tartanak most”. 

A magyar fejlesztés mellett gyári kapacitás is kell, építünk egy nagy gyárat Debrecenben, egy év múlva Magyarország önellátó lesz a vakcinából.  Bejelentette, lesz egy magyar résztulajdonú vakcinagyár Izraelben is, vagyis külföldin is fogunk gyártani vakcinát. 

 

Borítókép: Orbán Viktor // Facebook

Oszd meg!