rövid hír

Orbán: az oltatlanok életveszélyben vannak

Forbes
2021. november 05. 3 perc olvasás

A miniszterelnök péntek reggeli rádiónyilatkozatában azt kérte, hogy mindenki oltassa be magát. Tízmillió adag vakcina van most az országban, és még ötmillió jön.

Orbán szerint a beoltottak kevesebb, mint egy százaléka betegszik meg, ám az oltatlanoknál a megbetegedés kockázata tízszer nagyobb. Azért vonták be a munkaadókat az oltakozás előmozdításába, mert nem bizonyult elégnek, hogy a kormány folyamatosan győzködi az embereket, hogy oltassák be magukat, azt gondolták, a munkahelyi közösség, ez a „föld közeli” érvelés segíthet.

„A mérésekben ezt látom egyébként, hogy az emberek ezt támogatják, a közösségekben van ilyen igény” – mondta.

Az oltás teljes kötelezővé tételéről azt mondta, hogy annak elrendelése – megítélése szerint – túl van a lakosság tűréshatárán.

Sikeres hadjáratot emlegetett

Orbán Viktor szerint sikeres volt a tavaszi oltási hadjárat, mert azzal sikerült a brit variánst megfékezni. Az ősszel felbukkant delta agresszívebb, mint a brit verzió volt, gyorsabban terjed, súlyosabb fertőzést okoz. Akkor nem okozna bajt, ha mindenki beoltatná magát.

„Az oltottak nincsenek veszélyben, az oltatlanok viszont életveszélyben vannak.”

A vírus Orbán szerint mindenkit megtalál, és aki nincs oltva, az kórházba vagy lélegeztetőgépre is kerülhet, vagy még rosszabb történhet vele, ezért mindenkit arra kér, hogy oltassa be magát. Az intézkedések arra kellenek, hogy lassítsák a terjedést, de a szeparáció nem jelent védelmet. További intézkedéseket akkor terveznek, ha a szakértők szükségesnek látják azokat.

Tízmillió adag oltás van most az országban és még ötmillió jön.

„A migrációval és a járvánnyal még évekig együtt kell élni” – mondta Orbán, aki szerint „a migráció okozza, felpörgeti a járvány mértékét”.

Az emelkedő inflációért pedig Brüsszelt hibáztatta: szerinte Brüsszel azt akarja, hogy az emberek fogyasszanak kevesebbet. „Olyan mértékben megemelni az árakat, ahogy a brüsszeli bürokraták teszik”, az már hiba, a klímát szennyező cégeket kellene terhelni, nem az embereket.

A virológus szigorítana

Boldogkői Zsolt virológus szigorúan korlátozná az oltatlanokat, idézte csütörtök este az RTL Híradó. Például este nyolc vagy tíz óra utáni kijárási tilalmat vezetne be az oltatlanok esetében, emellett nem engedné, hogy használják a tömegközlekedést, és

a kocsmába járást is oltási igazolványhoz kötné.

Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Oltási akcióhetet indít a kormány, regisztrálni sem muszáj