Fotó: Mészáros Lőrinc Forrás: Mészáros Alapaítvány
Üzlet

Újabb nagy Mészáros-üzlet zárult le: jön az Opus Titász

Zsiborás Gergő
2021. szeptember 01. 3 perc olvasás

Mészáros Lőrinc tőzsdei befektetési cégének nevét is felveszi a 100 százalékban bekebelezett energetikai óriáscég, a Titász. 


Sikeresen lezárult az Opus Energy Kft. és az E.ON Hungária Zrt. között az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (TITÁSZ) százszázalékos részvénycsomagjának megvásárlására irányuló tranzakció – közölte a Forbes.hu szerkesztőségével a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonába tartozó, tőzsdén jegyzett befektetési holding, az Opus Global Nyrt. 

Az Opus Global Nyrt. és a Status Energy Kft. által ötven-ötven százalékban tulajdonolt OPUS Energy Kft. még ez év márciusában kötött adásvételi szerződést, a tranzakció zárására az eredeti ütemtervnek megfelelően augusztus 31-én került sor. A tiszántúli áramhálózati vállalat 2021. szeptember 1-től Opus Titász Zrt. néven, a tőzsdei társaság konszolidált leányvállalataként működik, tovább erősítve ezzel stratégiai fontosságú energetikai portfolióját. A cégnek nemcsak a neve, de a teljes arculata is megváltozik.

Mi az üzlet jelentősége?

Az Opus Titász az ország észak-keleti régiójában (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Békés megye jelentős része) szolgáltat, a tulajdonosváltással összefüggésben az Opus Titász munkavállalóinak száma több mint 1150 főre nőtt. 

Az energetikában az Opus hatalmasat lépett előre ezzel a tranzakcióval: ugyanis a Titász és korábban a Tigáz megvásárlásával Észak-Kelet-Magyarországon immár egy cégcsoport biztosítja a gázhálózati- és áramhálózati infrastruktúra üzemeltetését.

Komoly és stabil bevételtermelő cégeket szerzett portfóliójába az Opus, ami ellensúlyozhatja az építőipari szegmens eddigi túlsúlyát, ami nagy mértékben ki van téve az állami megbízásoknak. Az energetikában az állam komoly szabályozói jogosítványokkal rendelkezik, de ez olyan terület, ami közbeszerzések nélkül is képes jövedelmet termelni.

Mit mondanak az érintettek?

Dzsubák Attila Zsolt, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója a Titász akvizíciójának zárása kapcsán elmondta: „A két elosztóhálózat kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, hozzájárul cégcsoportunk eredménytermelő képességéhez. Emellett kiemelt célunk, hogy jelentős piaci szereplőként friss látásmóddal, új értékeket hozzunk a magyar energetikai piac működésébe, és innovációs képességeink, erőforrásaink felhasználásával hozzájáruljunk a régióban található vállalkozások versenyképességéhez, az ügyfelek elégedettségéhez.”